Laatste nieuws

Fotowerk van Frederik van der Veer in Trefpunt

Vanaf begin mei 2023 is gedurende enkele maanden in de hal van ’t Trefpunt in Gorssel een nieuwe expositie te bezichtigen. At Flierman, die de tentoon­stellingen in ’t Trefpunt verzorgt, heeft de Apeldoornse foto­graaf Frederik van der Veer bereid gevonden werk beschik­baar te stellen. Er hangen twintig landschaps­foto’s op groot formaat: 1,20 x 0,90 m op canvas en 0,90 x 0,60 m op aluminium. 

Spiegelreflex
TrefpuntVeer kleinFrederik van der VeerFrederik begon in 1988 als 12-jarige met fotograferen, toen zijn vader hem een spiegelreflex­camera met 50 mm lens cadeau deed. Sindsdien heeft hij altijd een camera bij zich gehad. 
“Mijn drijfveer is een passie voor landschappen”, zegt Frederik. “Die was er altijd al, tijdens vakanties trok ik met fiets en camera, bloot­gesteld aan de elementen, door heel Europa. Van een min of meer argeloze fotograaf van vakantie­kiekjes heb ik me ontwikkeld tot iemand die op zoek gaat naar de elementen voor een serieuze foto en daar op de juiste momenten probeert te zijn”. 
Frederik fotografeert niet in zwart/wit, maar al van jongs af aan in kleur. Ook toen kleuren­fotografie nog betrekkelijk duur was. 

Regionale landschappen
Frederiks foto’s worden gekenmerkt door heldere kleuren, contrasten en diepte­werking, hoewel het kleur­gebruik sterk sfeer­afhankelijk is. “Bij de tentoonstelling bij ’t Trefpunt heb ik gekozen voor foto’s van Nederlandse land­schappen, of nog liever regionale land­schappen”, zo vertelt Frederik. “Meestal op de Veluwe of in de Achter­hoek, want volgens mij is schoon­heid gewoon ‘om de hoek’ te vinden”.


Gorssel, 12 mei 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends