Laatste nieuws

‘Gekleurde’ huismussen in Gorssel

Op een aantal plaatsen in Nederland (o.a. Deventer en Zutphen) worden de vogels in de bebouwde kom gevolgd, daarbij natuurlijk ook de huismus. Juist de huismus is een soort waarvan de aantallen plaatselijk soms sterk achteruitgaan en in andere gebieden weer niet. De oorzaken voor die verschillen zijn niet duidelijk.

Project ring-MUS
Om daarover meer te weten te komen is door het Vogeltrekstation het landelijke project ring-MUS gestart. In de tuin van (ervaren en gecertificeerde) ringers worden alle vogels gevangen en geringd en de huismussen worden bovendien voorzien van drie extra ringen in verschillende kleuren: geel, rood, groen, blauw, wit of zwart. De positie van de kleuren en de metalen ring wisselt steeds aan de poten en er zijn dus veel combinaties mogelijk. De huismussen zijn nu INDIVIDUEEL herkenbaar. Door geregeld te bekijken welke huismussen wanneer weer in de tuin komen kun je bijvoorbeeld nagaan hoe de overleving is of dat ze misschien zijn vertrokken.

Ring-MUS in Gorssel-Noord
Een dergelijk project voert Gerard Boere, sinds januari 2011, uit in zijn tuin aan de Dorrewold 22 in Gorssel-Noord. In Gorssel-Noord zijn inmiddels meer dan 200 huismussen gevangen en voorzien van kleurringen. Behalve dat Gerard in zijn eigen tuin regelmatig bekijkt welke mussen terugkeren, is hij ook zeer geïnteresseerd in de verspreiding binnen Gorssel.


Huismus met een metalen VT ring en drie kleurringen

 

Enkele resultaten
Van de gemerkte mussen zijn er soms twintig tegelijk in de tuin teruggezien, maar ze laten zich niet makkelijk voor een tweede keer vangen … mussen zijn slim. Na deze winter is het aantal waarnemingen van geringde mussen sterk gedaald. Dat kan allerlei oorzaken hebben, zoals de normale wintersterfte, maar vooral ook vangst door sperwers. Het vergelijkbare project in Eefde heeft bijvoorbeeld veel last van een sperwer die bijna elke dag even ‘langskomt’ en een mus of mees meeneemt; de rest van de vogels is dan ook nogal schuw geworden. Soms vliegen mussen wel ver: een in Eefde geringde huismus werd enkele maanden later teruggemeld uit Arnhem: gepakt door een kat. Ook werd een in Arnhem geringde huismus in Lelystad gevangen en weer losgelaten.

Oproep
Voor het verkrijgen van inzicht in de verspreiding in Gorssel kan Gerard Boere uw hulp goed gebruiken, met name van de bewoners van Gorssel-Noord (nieuwbouw), maar ook Ketenbosweg,  Dennenlaan, Parallelweg en de Dommerholtsweg. Alleen al de melding van een gekleurringde mus is van belang; maar mocht u ook kans zien de codering af te lezen (welk kleuren zitten er links en rechts en in welke volgorde), dan is dat helemaal mooi. Is de aflezing correct, dan krijgt u van Gerard Boere te horen wanneer de huismus is geringd.

Voor meer informatie en het inzenden van waarnemingen: Gerard C. Boere is bereikbaar per email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.vogeltrekstation.nl

 

 

 

 

Kaart met de ring-MUS projecten in het land

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends