De gemeente Lochem verwijdert bijna een derde van de paaltjes die op fietspaden staan om te voorkomen dat auto’s het fietspad gebruiken. Landelijk is er veel discussie over de onveiligheid van dergelijke paaltjes en ze zijn veelvuldig oorzaak van ongelukken, doordat fietsers, zeker als in groepen wordt gefietst, die paaltjes niet zien.
Veel ongelukken
Omdat de laatste jaren het aantal ongevallen op fietspaden door een botsing met een fietspaal is gestegen is er tegenwoordig meer oog voor de nadelen van deze palen. De gemeente heeft 50 locaties met fietspalen laten inspecteren en dit najaar zullen op 15 plaatsen de palen worden verwijderd. Op 22 locaties zal de gemeente aanvullende maatregelen nemen om de palen beter zichtbaar te maken, bijvoorbeeld door markering of door vervanging van palen. Op plaatsen waar het echt nodig is, blijven de palen in het fietspad staan. Het uitgangspunt van de gemeente is dat er zo min mogelijk fietspalen zijn. Plaatsen waar aantoonbaar veel auto’s het fietspad gebruiken zijn hierop een uitzondering.
Onderzoek
Jaarlijks vallen er in Nederland 50 doden en 46.000 gewonden bij eenzijdige fietsongelukken en fietspalen zijn een belangrijke oorzaak daarvan. Bij één op de vier speelt het paaltje een rol, zo blijkt uit onderzoek uit 2012 van de groep verkeerspsychologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Veel paaltjes staan op verkeerde, onoverzichtelijke plekken zoals na een bocht of in het donker, of hebben een ongelukkige kleur, er zijn zelfs zwarte en bruine paaltjes die in het donker nauwelijks te zien zijn, aldus de uitkomsten van het onderzoek.
Gorssel, 21 oktober 2015
Uw reactie is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Spelregels
Het is verstandig dat die paaltjes massaal worden verwijderd. Wie regelmatig op de fiets zit en zeker in groepen fietst weet dat die paaltjes gevaarlijk zijn. Er zijn in Nederland meerdere dodelijke ongelukken geweest door die rotdingen.
Zal de gemeente nu ook die vervelende en gevaarlijke chicanes verwijderen?Daarvan zijn er in de gemeente vele tientallen, zo niet honderden. Kleine bermpjes die over een paar meter een aanliggend fietspad vrijmaken van de weg. De fietsers moeten daarvoor vaak een slinger maken over een te smal strookje waar bovendien vaak vuil en ook glas ligt. Die strookjes worden, anders dan de wegen, niet schoongehouden. Fietsers negeren ze vaak, door aan 'de verkeerde kant' er langs te gaan, wat weer boze reacties bij automobilisten oproept.
Weg met die dingen!!