Grondeigenaren van een groot perceel in de beoogde woningbouwlocatie Gorssel-Noordoost sloten overeenkomsten over koop en ontwikkeling met projectontwikkelaars, terwijl op het perceel voorkeursrecht gevestigd was volgens de ‘Wet voorkeursrecht gemeenten’. De gemeente Lochem begon daarop een juridische procedure om die overeenkomsten nietig te laten verklaren en werd onlangs door de rechtbank in het gelijk gesteld.
Grotendeels particulier eigendom
Een van de in de Kernvisie Gorssel genoemde woningbouwlocaties is het gebied Gorssel-Noordoost (gelegen tussen de Elfuursweg, Kozakkenweg en Dommerholtsweg in Gorssel). Ambitie van de gemeente Lochem is om hier tot en met 2030 vijftig woningen te realiseren; de locatie voorziet ook in de opgave in de periode na 2030. Een barrière daarbij is de grondpositie van de gemeente. Het gebied is grotendeels in eigendom van particuliere eigenaren. Volgens het ‘Uitvoeringsprogramma Woningbouw’, is uitvoering mede daardoor pas voorzien na 2027.
Voorkeursrecht
Op percelen in particulier eigendom in Gorssel-Noordoost heeft de gemeente in 2021 voorkeursrecht gevestigd volgens de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg). Die wet bepaalt dat grondeigenaren verplicht kunnen worden om, als ze hun gronden willen verkopen, de gemeente eerst de mogelijkheid te geven om tot koop over te gaan (‘recht van eerste koop’). De bedoeling van de wet is dat de gemeente kan sturen op de ruimtelijke ontwikkeling. Die voorkeursrechten golden in Gorssel-Noordoost voor drie jaar, maar zijn inmiddels met drie jaar verlengd.
Perceel in Gorssel-Noordoost waarover de rechter uitspraak heeft gedaan (bron: Pdokviewer)
Juridische procedure
In 2022 werd een perceel grond gelegen in het betreffende gebied met een oppervlakte van ruim vijf hectare door de eigenaren aangeboden aan de gemeente Lochem. De gemeente trad na dit aanbod in onderhandeling met de eigenaren en er waren ook gesprekken over de mogelijkheden tot zelfrealisatie (projectontwikkeling door de eigenaren). Er werd echter geen overeenstemming bereikt en later werd duidelijk dat er afspraken waren tussen grondeigenaren en projectontwikkelaars over koop en ontwikkeling van het perceel. Dat is dus onder de Wvg niet toegestaan. De gemeente begon daarop een rechtszaak om de overeenkomsten tussen de grondeigenaren en de projectontwikkelaars nietig te laten verklaren.
Nietig verklaard
Op 30 januari was de uitspraak van de rechtbank en die bevestigt dat de eigenaren zolang het voorkeursrecht gevestigd is geen afspraken mogen maken met projectontwikkelaars. De gemeente is in het gelijk gesteld. De rechtbank verklaarde de overeenkomsten tussen de grondeigenaren en ontwikkelaars nietig en daarmee blijft het voorkeursrecht in stand.
Met deze uitspraak van de rechter kan de gemeente verder met het opstellen van het omgevingsplan. Om het voorkeursrecht te behouden, moet dat uiterlijk in september 2027 door de raad zijn vastgesteld. De eerste stap hierin is het opstellen van een startnotitie. Deze startnotie wordt naar verwachting medio 2025 ter besluitvorming aan de raad voorgelegd.
Terug bij af
Wat de verdere ontwikkelingen zijn, is niet duidelijk. De grondeigenaren zijn niet verplicht hun grond aan de gemeente te verkopen. Beide partijen zijn weer terug bij af en zullen dus opnieuw met elkaar in gesprek moeten.
Redactie Gorssel.nl
28 maart 2025
Uw reactie is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Spelregels
Interessant om ook nog te weten:
- Wat bood de gemeente per m2 grond aan de grondeigenaar
- Wat gaat de gemeente per m2 kavel aan de huiskoper vragen,
rekening houdend met de aan te leggen ontsluitingswegen