Laatste nieuws

Gemeentelijke bezuinigingen raken ook Gorssel

Omdat de rijksoverheid vanaf 2026 haar uitkeringen aan gemeenten verlaagt zijn veel gemeenten bezig met bezuinigings­rondes. Het Lochemse college heeft mogelijke bezuinigingen in beeld gebracht, die ook Gorssel raken.

‘Financieel in balans’
Het college heeft de notitie ‘Lochem financieel in balans’ opgesteld met een analyse van de mogelijk­heden om de financiën structureel in balans te brengen en gaat daarover op 4 en 11 maart 2025 met de gemeente­raad in gesprek.
Er moet in de gemeente op jaarbasis 7 miljoen euro ‘omgebogen’ worden. De analyse heeft 160 mogelijke ombuigingen tot een bedrag van 10,5 miljoen euro opgeleverd. Daaruit is door B&W een keuze gemaakt in een zogenaamd basis­scenario, aangevuld met andere mogelijke maatregelen. Ook is in de notitie een voorkeur uitgesproken voor een ombuigingsscenario.

Versoberen, anders doen, lucht uit de begroting
In het basis­scenario is van tal van uitgaven­posten aangegeven dat het soberder zal moeten. Voor andere posten geldt dat er nog wel wat lucht in de bestaande begroting zit en bij bepaalde posten moet er toch anders naar de uitgaven gekeken worden. Belangrijk uitgangs­punt voor B&W daarbij is zoveel mogelijk behoud van voor­zieningen (zwembaden, schouwburg, dorps­huizen) en keuzes voor de leef­baarheid in alle kernen.

MFA Massastudie1MFA Gorssel: oplevering in 2028 i.p.v. 2027 en zonder parkeerkelder?

MFA, voetveer, gemeenteloket
In het basis­scenario wordt voor Gorssel aangegeven dat de multi­functionele accommodatie in Gorssel niet in 2027, maar pas in 2028 zal worden opgeleverd, wat begrotings­technisch tot een incidenteel voordeel leidt. Ook is ervoor gekozen de parkeer­kelder in de MFA te laten vervallen, waardoor de jaarlijkse lasten wat lager worden. Andere mogelijke bezuinigingen die Gorssel zouden raken (het laten vervallen van het voet­veer Gorssel-Wilp en het gemeente­loket in Den Olden­hof en het verkleinen van de geplande nieuwe sport­hal van drie naar twee zaaldelen) zijn niet het voorkeurs­scenario van B&W terecht­gekomen. Het laatste woord is aan de raad.

Raadsvergaderingen
De raads­vergaderingen over de ombuigingen vinden plaats op 4 maart (dan informeert het college de raad) en 11 maart 2025 (dan vraagt het college de raad om advies). Beide avonden beginnen om 19.30 uur. Inwoners kunnen niet mee­spreken, maar de vergaderingen wel bijwonen of volgen via een live­verbinding. Zie hiervoor de aankondigingen in de agenda van Gorssel.nl. Op 14 juli 2025 moet de raad een definitief besluit nemen over de manier waarop de gemeente financieel gezond kan blijven.


Redactie Gorssel.nl
25 februari 2025

 

Deel deze pagina

Reageer

Uw reactie is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Spelregels

2 reacties

  • De voorgenomen bezuiniging op de realisering van die afschuwelijke MFA (het laten vervallen van de parkeerkelder) maakt het voor ons dorp Gorssel nog slechter dan het volgens het huidige plan zal worden. De realiteitszin schijnt volledig verloren te zijn gegaan, want het is toch duidelijk wat er nu met de Roskamweide moet gebeuren. Parkeren natuurlijk, want de Veldhofstraat met aangrenzende zijstraten staan nu vaak al vol met auto’s. Onbegrijpelijk om een dergelijke toestand te willen creëren ten behoeve van zo’n ongewenste dorpsvreemde bebouwing, die de MFA is.

    Mijn overtuiging dat de MFA een verkeerd besluit is, zoals ik in mijn notitie van 28 oktober 2024 al stelde, is toegenomen en zal waarschijnlijk nog wel groter worden. 

    Mijn huidige conclusie over de handelswijze van de gemeente kan ik als volgt formuleren:

    De op vervangende nieuwbouw gerichte chronische tunnelvisie blijkt blindheid te hebben veroorzaakt voor goedkopere, duurzamere en dorpsvriendelijke aangereikte mogelijkheden. 

    Uitvoering van de alternatieve plannen kan gefaseerd, met minder problemen gebeuren en een grote bijdrage opleveren voor het bezuinigingsplan.

  • Beste Mensen, beste bewoners van Gorssel, 

     

    WORD WAKKER!!!!! STOP MFA project

     

    Het is niet meer van deze tijd om bestaande, nog goed functionerende gebouwen te vervangen door kostbare en risicovolle nieuw bouw. Uitstel is geen optie en zal naar ik aanneem helaas nog geen afstel zijn. Het kost heel veel geld en is niet in lijn met de bezuinigings wensen van de Gemeente Lochem. Laten we de centjes goed gebruiken en bestaande gebouwen aanpassen aan de wensen van deze tijd. Los van alle (financiele) risico's van nieuw bouw, o.a. budgetoverschrijding, het aanpassen van de bestaande gebouwen biedt meer flexibiliteit om binnen het budget van de gemeente te blijven en per situatie te bekijken en bepalen wat nodig is.  WEES VERSTANDIG!!

    Ik vertouw op uw steun en bijdrage in deze en zie uit naar een gewijzigde koers. 

Als antwoord op Some User