Laatste nieuws

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Op 16 maart 2022 zijn er verkiezingen voor een nieuwe Lochemse gemeenteraad. Gorssel stemt op 16 maart in ’t Trefpunt aan de Molenweg 53-55 en in de kerk aan de Hoofdstraat 27. 
Liever vervroegd stemmen? Dat kan op maandag 14 en dinsdag 15 maart, maar dan alleen in ’t Trefpunt. De stembureaus zijn open van 7.30-21.00 uur.
Voorafgaand aan de verkiezingen is er op 9 maart een lijsttrekkersdebat en op 16 maart zijn inwoners welkom op de uitslagenavond in het gemeentehuis in Lochem. 

Acht partijen
VerkiezingPoster2022 kleinAcht partijen gemeenteraadsverkiezingen 2022Aan de gemeenteraads­verkiezingen 2022 in Lochem doen acht partijen mee. Deze partijen zitten nu ook in de gemeente­raad.
Het zijn Gemeentebelangen (lijsttrekker Marja Eggink), D66 (lijsttrekker Marleen van der Meulen), CDA (lijst­trekker Henk Datema), VVD (lijstrekker Eric-Jan de Haan), PvdA (lijst­trekker Jos Israel), GroenLinks (lijsttrekker Henk van Zeijts), Meedenken met Lochem (lijsttrekker Lex de Goede) en LochemGROEN! (lijst­trekker Calle Janssen).

Gorsselse kandidaten
Er staan in totaal dertien kandidaten uit Gorssel op een - al dan niet verkiesbare - plek: Roel Blaauw en Brenda Klein Teeselink (Gemeentebelangen), Marleen van der Meulen, Bob van ’t Klooster, Jan Hovers en Sierk Plaat (D66), Jan Haijtink (CDA), Harm van Veld­huizen en Job Dietrich (VVD), Jopke Kruyt (PvdA), Henk Kleinmeijer en Linda Sanders (GroenLinks) en tot slot Dorien Bogerd (LochemGROEN!). 

'Gorssel’ in de verkiezingsprogramma’s
Lijsttrekkersdebat2022 kleinUiteraard geeft Gorssel.nl geen stemadvies, maar een vergelijking van de verschillende op de kern Gorssel gerichte en anders­zins voor het dorp belangrijke stand­punten van de partijen kan een keus wellicht makkelijker maken. Te denken valt hierbij onder meer aan de toekomst van de Gorsselse accommodaties (waaronder zwem­bad De Boskoele), de woningbouw­behoefte (Kernvisie Wonen en bouwlocaties) en het verdwijnen van sociale huur­woningen vanwege sloop van De Bloemenkamp.
Gorssel.nl maakte een rondgang langs de partijstandpunten: de opvattingen van de partijen zijn samengevat in een pdf-document dat u onderaan dit artikel kunt openen. 
Ook de Dorpsraad Gorssel heeft de afzonderlijke partijen onlangs gevraagd naar hun specifieke visie ten aanzien van deze en andere voor Gorssel belangrijke kwesties. Zie het nieuwsbericht op de website van de Dorpsraad.

Uitslag 2018
De gemeenteraadsverkiezingen in 2018 leverden voor Gemeentebelangen zes zetels op, de VVD en GroenLinks kregen er elk vier, voor CDA en PvdA waren er elk drie, D66 kreeg twee zetels en (nieuwkomer) Meedenken met Lochem kreeg één zetel. LochemGROEN! deed in 2018 nog niet mee. De opkomst was over de hele gemeente Lochem in 2018 64,5%. Gemeentebelangen, VVD en GroenLinks vormden, met samen veertien zetels, uiteindelijk het nieuwe college.
In Gorssel werd in 2018 als volgt gestemd: de VVD was de grootste partij met 469 stemmen, direct gevolgd door GroenLinks met 444 stemmen en D66 met 401 stemmen. In Gorssel lag de opkomst iets hoger dan over de hele gemeente: ruim 68,5%.

Lijsttrekkersdebat
Voorafgaand aan de verkiezingen vindt er op 9 maart in de hal van het gemeentehuis in Lochem een lijsttrekkers­debat plaats met alle acht partijen. Allemaal1.tv en de gemeente organiseren de avond. Het debat is vanaf 19.30 uur te volgen op twee manieren: vanaf de tribune in de raadzaal en via een live-uitzending op www.allemaal1.tv. Bezoekers zijn welkom en kunnen vragen stellen.

Uitslagenavond
Op 16 maart organiseert de gemeente een uitslagenavond in de hal van het gemeente­huis in Lochem. Vanaf 22.00 uur is iedereen welkom. 

Redactie Gorssel.nl
2 maart 2022

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends