Laatste nieuws

Geocachen in Gorssel

Geocaching1Foto's: Janny Schiphorst‘Geocachen’ is een buitensport en spel, waarbij gebruik wordt gemaakt van een gps-ontvanger of telefoon met deze functie om ergens ter wereld een zogenaamde cache (verstopplaats) te vinden.
Ook in Gorssel wordt geocachen beoefend en zijn routes uitgezet. Coördinator Jan Röttjers vertelt over deze boeiende hobby.

Geocachen
Misschien heeft u zich al eens afgevraagd wie die wandelaars of fietsers zijn die soms even buiten de gebaande paden het bos in lopen en naar iets op zoek lijken te zijn. De bewoners rond het grasveldje op de Hoefslag weten het inmiddels allemaal. Voor het huis van Jan Röttjers ligt een zogenaamde ‘geocache’.
Jan legt uit wat ‘geocachen’ is: “Over de hele wereld liggen zogenaamde ‘caches’ verstopt. Het kan van alles zijn: van kleine holle magneetjes tot grote hulzen van tankgranaten, filmrolletjes of zelfgemaakte constructies. Er zitten soms hele fraaie, ingenieuze verstopplekken bij. In deze verstopplekken zit altijd een stukje papier waarop je kunt ‘loggen’: je noteert je naam en de datum wanneer je ze hebt gevonden”. Voor zijn huis, waar hij en zijn gezin medio 2013 zijn komen wonen, ligt een groene kist half in de grond gegraven met een cijferslot eraan.

Goed verstopt
Geocaching2
De caches zijn niet allemaal zo makkelijk te vinden als de groene doos van Jan. In het bos kunnen ze verstopt zijn onder een boomwortel, achter een stronk, onder een bankje, in een vogelhuisje et cetera. Andere caches hebben een magneetje en zitten achter een verkeersbord.
Jan heeft de gps-coördinaten van deze caches op het internet geregistreerd (www.geocaching.com). Jan: “Als je ze dan wilt vinden, download je de coördinaten op je gps en ga je op pad. Met een speciale app op je smartphone lukt het ook. Wanneer je de cache(s) gevonden hebt, ‘log’ je de vondst op internet op dezelfde website. Het hele leuke van dit ‘schatzoeken’ is dat je op plekken komt waar je anders niet zo snel zou komen.”

Verschillende caches
Er zijn verschillende soorten caches: ‘traditionals’, waarbij je direct naar de plek van bestemming wordt gebracht door de gps; ‘multi’s’ waarbij je een tocht maakt met vragen tussendoor waarvan het antwoord je naar een volgend punt brengt en uiteindelijk bij de cache; ‘mysteries’ waarbij je thuis al voorbereidend werk doet door vragen te beantwoorden. Daarnaast  zijn er ‘trails’ waarbij een aantal traditionals een route vormt (soms wel honderd op een dag). Jan heeft voorkeur voor de traditionals, omdat het hem toch om het fietsen en zoeken gaat.

Routes in Gorssel
Geocaching3
De routes die Jan in Gorssel heeft uitgezet, altijd eentje tegelijk, volgen de mooiste plekjes in de natuur in en rondom Gorssel. Ze moeten wel een beetje in de buurt zijn van je woonplek; er raakt er wel eens eentje weg en soms moet het papiertje worden vervangen. Het vergt dus wel wat onderhoud. Mensen rijden soms heel Nederland door om te geocachen en zo komen ze dus ook van heinde en verre naar Gorssel. Dat is ook leuk voor de middenstand, want regelmatig lees je als mensen loggen dat ze de caches hebben gevonden en ergens lekker een kopje koffie hebben gedronken. Mensen zijn onder de indruk van Gorssel, zelfs mensen die in de omgeving zeer bekend zijn, zijn soms nog verrast. Het rondje dat Jan nu heeft liggen in Gorssel heet ‘Rondje Gorssel’ en bestaat uit zestien caches die, zoals de naam al zegt, rondom Gorssel liggen. De route is 11 kilometer lang.

Meedoen
Dus als u vreemde snuiters met een gps ziet zoeken in het bos en elders rondom Gorssel, weet u ook wat zij aan het doen zijn. Mocht u geïnteresseerd zijn geraakt in het geocachen, dan kunt u zich gratis registreren op www.geocaching.com. De betaalde versie van de site heeft iets meer functies, maar u kunt eerst gratis kennis maken met het geocachen. Verder heeft u een handheld gps (van bijvoorbeeld Garmin) nodig voor wandelen of fietsen. Maar er is ook een speciale app voor de smartphone die prima werkt voor beginners.
Als u nog een vraag heeft aan Jan, dan kunt u hem mailen op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Gorssel, 18 januari 2015

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends