De actie om buurtAed’s aan te schaffen om in de hele kern van Gorssel een goede dekking te geven, is succesvol afgesloten. Dankzij de inspanningen van kerncoördinator Carolien van Poecke is het gelukt om voldoende donaties bijeen te brengen om vier extra AED’s in Gorssel op te hangen.
Het gaat om drie nieuwe AED’s binnen de bebouwde kom en één daarbuiten: bij ‘t Elfuur (bij Saxpoint aan de Molenweg), in de Veldhofstraat (bij De Hassinkhof op nr. 2) en in Grooterkamp (aan het hek bij nr. 21). De AED aan de Veldhofstraat staat nu nog binnen in de hal van De Hassinkhof: hij kan pas na de coronacrisis buiten worden opgehangen, maar er is binnen De Hassinkhof wel altijd iemand aanwezig. Buiten de bebouwde kom is een AED geplaatst aan de Vosweg 10, bij autorijschool Leo van Bruggen.
Wat is een AED?
Bij een hartstilstand is er in de eerste zes minuten een Automatisch Externe Defibrillator (AED) nodig waarmee eerste hulp kan worden verleend. Eerst moet 112 gebeld worden, de centralist stuurt dan direct professionele hulp. Hij roept via de mobiele telefoon burgerhulpverleners die in de buurt zijn op om naar het slachtoffer toe te gaan en andere hulpverleners die een AED op gaan halen om die naar het slachtoffer te brengen. Zodra er genoeg hulpverleners zijn die daadwerkelijk hulp kunnen bieden worden de anderen afgezegd, zodat het niet te druk wordt. De centralist blijft constant met degene die 112 heeft gebeld in contact en geeft ook telefonische instructies. Zodra de professionele hulp er is, neemt die de patiënt over.
Goede dekkingsgraad
Er hangen nu in Gorssel in totaal negen AED’s die 24 uur per dag permanent bereikbaar zijn: bij de Hoofdstraat 45 (Den Oldenhof), Voorende 24, bij de flat hoek Rietdekkerweg/Elfuursweg, bij het Bosrestaurant in Joppe en in de Eesterhoek (Gorsselse Enkweg), en nu dus ook bij ’t Elfuur (Molenweg), Veldhofstraat (De Hassinkhof), Grooterkamp en Vosweg. Binnen de bebouwde kom is er nu een goede, zelfs ruime dekking.
Daarnaast is er nog een aantal AED’s op binnenlocaties, die alleen tijdens opening van die locatie bereikbaar zijn, zoals bijvoorbeeld bij de huisartsen, bij Loetje en bij De Hoek.
Carolien van Poecke: “We zijn veel mensen dank verschuldigd. In de eerste plaats degenen die een gift hebben gedaan voor de aanschaf, degenen die hun pand beschikbaar stellen, degenen die de AED’s hebben opgehangen, de Dorpsraad Gorssel, de gemeente Lochem en IJsseldal Wonen.
De AED’s zijn per heden aangemeld bij HartslagNU en professionele en burgerhulpverleners worden na een 112 reanimatiemelding geïnformeerd over deze AED’s.
Cursussen
De Stichting AED Eefde-Gorssel kan momenteel in verband met de coronamaatregelen geen cursussen geven om te leren reanimeren, maar opgeven daarvoor kan wel, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Graag ook adres en telefoonnummer vermelden en of u beginnend bent, of voor een herhalingscursus belangstelling hebt.
Burgerhulpverleners die al kunnen reanimeren wordt gevraagd zich op te geven bij: HartslagNu.
Gorssel, 26 april 2020