Laatste nieuws

Gorssel Huilt, Gorssel Lacht, Gorssel viert Feest

Gorssel en omgeving liep weer massaal uit voor het jaarlijkse smartlappenfestival Gorssel Huilt op zaterdagavond 9 september 2017. Het publiek zong volop mee met bekende levensliederen en tranentrekkers, die verrassend sterk werden uitgevoerd door lokale amateurs. Zij werden vakkundig begeleid door de Gorssel Huilt Band bestaande uit Esther Smit, Ad van Oorschot, Ed van Orden, Nico van Riessen, Arnold ter Schegget en Henk Veenendaal.

Gorssel huilt_-_144Boven: De broers Huisintveld zongen het lied van Dorus 'De sleutel van mijn hart'
Onder: De Jammerende Julia's moeten vooral niet 'Terug naar de kust' maar in Gorssel blijven
Meezingen, meedeinen, dansen en stiekem ook een enkele traan. Gorssel Huilt is een groots meezing­festijn voor ongeveer 1.200 bezoekers, met Erik Bötzel en Henk Veenendaal als initiators en een groot aantal vrijwilligers die het festival mogelijk maken.

Gorssel huilt_-_111Het Nijverheidsplein was overkapt met een prachtige, mooi uitge­lichte tent­constructie. Samen met de bomen van het plein gaf dat een bijzondere sfeer. Voor het weer was de tent gelukkig niet nodig, want na een week regen was het vanaf een paar uur voor aanvang zowaar droog.

Kwaliteit en overtuiging
De gedreven amateurs hadden vooraf al maanden geoefend met Henk Veenendaal en de Gorssel Huilt Band. Ze werden geholpen met toonhoogte, zang en expressie. Natuurlijk heeft de ene amateur meer talent dan de ander, maar op hun eigen manier waren ze allemaal overtuigend. Natuurlijk speelt de herkenning daarbij een rol. Toch leuk om ’s middags nog een advies over een hoestdrankje te krijgen van de lokale drogist, die ’s avonds vol overgave zijn stem schor zingt.
Zo werden 20 liedjes uitgevoerd door solisten en groepen. Zij zongen liedjes van Conny van den Bos tot Armand en van Dorus tot André Hazes. Zij streden voor de eer en voor de indrukwekkende wisselbokaal.

Jury
De jury, bestaande uit Annette Reyes (voorzitter), Gerda Havertong, Gé Dikkeboer en Daan Kien voorzag de zangers op een originele en humoristische wijze van commentaar. De publieksprijs was voor het ‘gender-duo’ Bob Schaafsma en Martin Daniël met een Frans Bauer-parodie ‘Als de sterren aan de hemel staan’. De jury was niet zo onder de indruk van de zangkwaliteit, maar het enthousiasme van het publiek was onovertroffen.

Gorssel huilt_-_069Smartlappenkoningin 2017: Zwarte Lola, Laura van Nijendaal
Foto's: Simke Kamphorst
Derde prijs was voor Henk Enderink met zijn treffende uitvoering van Malle Babbe. Tweede werden de ‘Jammerende Julia’s’, Karin Haring, Karin Sieders, Anne Wijffels en Thessa Derksen. Hun uitvoering van ‘Ik wil terug naar de kust’ lokte de reactie van de jury uit dat ze dat toch beslist niet moeten doen, maar dat deze talenten vooral hier in Gorssel moeten blijven.
De eerste prijs was voor ‘Zwarte Lola’ Laura van Nijendaal. Zij zong ‘Diep in mijn hart kan ik niet boos zijn op jou’ van Tante Leen. Zij mag zich een jaar lang Smartlappenkoningin van Gorssel noemen. De jury roemde haar fraaie verschijning, contact met het publiek en vooral haar prachtige stem.

Verrassing
Tijdens het juryberaad werd Gorssel geheel onverwacht getrakteerd op een optreden van Dries Roelvink. Helaas niet met de Gorssel Huilt Band, maar met voorgeprogrammeerde muziek uit de computer. Niettemin wist hij met zijn gelikte show ook de laatste bezoekers uit hun stoel te krijgen.
  

 

Redactie Gorssel.nl
10 september 2017

aa

bb

cc

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends