Wie na de eeuwwisseling geboren is of na 2005 in Gorssel is komen wonen realiseert zich misschien niet dat Gorssel, Almen, Eefde, Epse, Joppe, Harfsen en Kring van Dorth van 1811 tot 1 januari 2005 een zelfstandige gemeente vormden. Op 1 januari 2005 hield de gemeente Gorssel op te bestaan en vond de samenvoeging met de gemeente Lochem plaats. Dat was op 1 januari 2025 dus twintig jaar geleden. Of de inwoners van Gorssel zich sinds die tijd ‘Lochemers’ voelen, kun je je afvragen. Maar gold dat niet net zo voor de andere kernen van de oude gemeente Gorssel? Voelden zij zich niet in de eerste plaats verbonden met hun eigen dorp? Hoe dan ook: de nieuwe gemeente is ‘Lochem’ blijven heten en het bestuur zetelt in de stad met dezelfde naam.
Museum
Gorssel moest dus zijn gemeentehuis opgeven, maar is wel een museum rijker. Dat vindt Nico Meerburg, Gorssels laatste burgemeester van 1996 tot 1 januari 2005 een goede zaak. Meerburg woont nog steeds in Gorssel en Gorssel.nl vroeg hem hoe hij op ‘twintig jaar gemeente Lochem’ terugkijkt.
Nico Meerburg in zijn Gorsselse woning
Samenvoegingsplannen niet onverwacht
Voordat Nico Meerburg burgemeester van Gorssel werd, bekleedde hij van 1985 tot 1996 dezelfde functie in de voormalige gemeente Dalen in Drenthe. Vanwege een gemeentelijke herindeling ging Dalen deel uitmaken van de gemeente Coevorden. Hier maakte Meerburg het hele samenvoegingsproces dus al mee. Toen hij naar Gorssel kwam, was al bekend dat er overal in het land diverse herindelingsplannen speelden. Ook de gemeente Gorssel zou hiervan onderdeel kunnen worden. In 1999 werden de plannen concreter, wat leidde tot de samenvoeging met de gemeente Lochem met ingang van 1 januari 2005.
Wat vindt u van de samenvoeging?
“Vroeger moesten de mensen binnen een uur te voet het gemeentehuis kunnen bereiken. Toen had je veel meer gemeenten, zo´n 1200. In 1962 was dit aantal al teruggebracht naar 800 en nu zijn het er nog ongeveer 360. Afstanden zijn sneller te overbruggen, de vervoersmogelijkheden, fiets, auto, openbaar vervoer, ontwikkelden zich heel snel. En je hebt nu ook de elektronische snelweg waardoor je minder afhankelijk bent van direct bezoek aan een gemeentehuis. Ik vond de samenvoeging met Lochem onontkoombaar, ook al was ik toen al wel voor een groter model, met Zutphen erbij.
En er zal ongetwijfeld nog weer een nieuw en groter herindelingsplan komen. In mijn afscheidsspeech, eind 2004, zei ik over vijftien jaar een nieuwe herindeling te verwachten. Door corona zal dat nu wat langer duren. Maar voor Gorssel is de samenvoeging een hele goede oplossing.”
Nico Meerburg (met ambtsketen), geflankeerd door griffier Stegeman (links) en wethouder Berends (uitsnede uit olieverfschilderij Krisztián Horváth, 2004)
Wat zijn de effecten van de fusie voor de inwoners van Gorssel?
“Eigenlijk zijn die effecten heel beperkt. Natuurlijk moet er een grotere afstand overbrugd worden naar het gemeentehuis in de stad Lochem. Maar hoe vaak ga je nu naar het gemeentehuis? Bovendien hebben we ook nog de balie in de bibliotheek in Den Oldenhof. Dankzij de goede voorbereiding van het fusietraject functioneert het allemaal. Tot en met het vorige college is de gemeente Lochem goed bestuurd geweest. Over het huidige college laat ik me niet uit”.
Was er veel weerstand in Gorssel tegen de fusie?
“Meestal staat de bevolking niet te trappelen bij een herindeling. In Gorssel was er niet heel veel ‘reuring’ of opstandige beweging. We hebben voor de inwoners nog wel de mogelijkheid gecreëerd om met bussen naar de kamerbehandeling van het voorstel te gaan. Uiteindelijk kregen we maar één bus vol.”
Wat heeft de samenvoeging het dorp Gorssel opgeleverd?
“Een zeldzaam en niet voorzien effect van de samenvoeging was dat Gorssel een schitterend museum heeft gekregen. Dat heeft het dorp veranderd en levendiger gemaakt. Het museum heeft het dorp op de kaart gezet, niet de gemeente Lochem maar het dorp Gorssel.
Toen de heer Melchers een plek voor het museum zocht, was het oude gemeentehuis in Gorssel, met de aanbouw, beschikbaar. Hij kon toen snel aan de slag om er iets moois van te maken. Was de samenvoeging er niet geweest, dan was het museum nooit in Gorssel gekomen.
Dit hadden we toen, in de tijden van de samenvoeging, nooit kunnen voorspellen.”
Redactie Gorssel.nl
28 februari 2025
Uw reactie is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Spelregels