Laatste nieuws

Gorssel voor Oekraïne – 23 april wordt een prachtige dag (3)

Zaterdag 23 april 2022 is de grote benefietdag voor Oekraïne. In dit artikel een greep uit het uitgebreide programma, de optredende dichters en vertellers, artiesten, musici, koren en de veilingen. Eerder verschenen al twee artikelen met informatie over het programma (zie links hieronder).

Iedereen zei ‘Ja’
Juliette325pxJuliette DumoréHet initiatief voor deze grote Oekraïne­dag komt van koor­dirigente en muziek­docente Juliette Dumoré. Omdat de belangstelling voor optredens overwel­digend was heeft zij al snel de hulp ingeroepen van Henk Veenendaal, Wilma Makkink en koster van de kerk Bernard van Dijk. Met elkaar zijn zij nu de trekkers van het evenement. De kerk stelt zijn gebouw beschikbaar.
Juliette motiveert haar inzet voor deze dag: “Toen de oorlog uitbrak in Oekraïne, zat ik thuis met corona TV kijkend op de bank. Quarantaine is vervelend, echter… als je dan mensen ziet die van het één op het andere moment hun huis en land moeten verlaten, dan voelt dat opeens heel anders. Het zet alles direct in perspectief. Ik wilde gewoon heel graag iets doen om te helpen. Heel bijzonder was het om te ervaren, dat iedereen de urgentie voelt. Iedereen, die ik belde en vroeg om iets te doen op die dag, zei ja! Het wordt een prachtige dag zaterdag. We gaan met elkaar de schouders eronder zetten om zoveel mogelijk geld op te halen, zodat er zoveel mogelijk hulp kan worden geboden!”

Muziek
Imme kleinImme Niamh VonkemanBijna de hele dag zal er in of buiten de kerk live­muziek zijn. De Neighbour Sisters, de zes verschillende koren en het Waal­kwartet werden al toegelicht in de eerdere artikelen Gorssel.nl.  Maar er is nog meer:  de jonge talent­volle singer-songwriter Imme Niamh Vonkeman uit Gorssel bijvoorbeeld, of de lekkere cosy sound van Garage59, de Harmonie zal swingen rond het thema New York, Daan Kien brengt mooie luisterliedjes met Henk Veenendaal, en Geert Kapteijns en Jan Reuvers spelen klarinet en piano. 

Dichters en vertellers
JoopThea combi325Vertellers Joop Hekkelman en Thea RijsewijkVeel muziek dus, maar er zijn ook optredens van vertellers en dichters. Het klarinet-pianoduo wordt afgewisseld met gedichten door Jacobus Trijsburg. Dialect­schrijver Joop Hekkelman vertelt een verhaal in dialect. Prachtig om zijn motivatie voor deelname aan deze dag te lezen: ”Werkende in de wereld van streektaal heb ik ervaren dat de eigen taal en cultuur belangrijk zijn en dat we in Gorssel die gedachte met elkaar in vrijheid en met een eigen invulling vorm kunnen geven.”
Thea Rijsewijk draagt het verhaal ‘Geliefden in een onweersnacht‘ voor. Het verhaal gaat over een jonge man die eind jaren zeventig een vakantie­avontuur beleeft in een badplaats aan de Zwarte Zee. Hoewel het totalitaire regime van Brezjnev de jongeren behoorlijk in de weg zit, laat een oud echtpaar zien dat liefde ondanks alles mogelijk is.thea

Vredeskoor
Vredeskoor.2jpeg kleinHet Vredeskoor zingt over oorlog en bevrijdingVorige maand is Juliette Dumoré een Vredes-projectkoor gestart dat op ook tijdens het benefiet­­concert zal optreden. Het is een project dat zij vaker heeft gedaan rond de mei herdenkingen. De 30 deelnemers hebben afgelopen weken liedjes rond het thema ‘oorlog en bevrijding’ ingestudeerd. Dit jaar zal voor het eerst het Largo uit De Nieuwe Wereld symfonie van Dvořák gezongen worden, dat is opgetekend uit een indrukwekkend stemmen­orkest dat gevormd werd in een vrouwen­kamp in Sumatra tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kunstwerken
Voor de verschillende veilingen zijn kunstwerken beschikbaar gesteld door Agnes Oolthuis, Dorien Plaat, Nicole van Heeswijk, Ted Kahmann, Judith Mulder, Ina Meijer Klomp en Floris Meijer. Snelle doneert gesigneerde kleding voor de veiling. Bijna iedere ondernemer en winkelier heeft wel iets moois ter beschikking gesteld voor de veilingen.

De dag zal worden gepresenteerd door Peter Bruggeman.
 

Lees meer:

  

Gorssel, 21 april 2022

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends