Toen Museum MORE werd gebouwd en het oude gemeentehuis onderdeel van het museum werd, is de Julianabank die tussen het gemeentehuis en De Roskam stond, gesloopt. Gelukkig is het smeedwerk van de Gorsselse kunstsmid Wim Jonkers behouden gebleven en heeft het door bemiddeling van De Elf Marken, opgeknapt en wel, een plek in de Gorsselse Zorgtuin gekregen.
Julianabank
Bij de gemeente was tijdens de planvorming voor de bouw van Museum MORE niet meer bekend bij welke gelegenheid het bankje geplaatst was en daarom werd de Dorpsraad benaderd om te horen of het een waardevol stuk betrof. De bank bleek onthuld te zijn ter gelegenheid van de troonsafstand van Wilhelmina en de inhuldiging van Juliana op 6 september 1948.
Bij de bouw van het museum kon de bank niet behouden blijven, maar door bemiddeling van De Elf Marken is het bankje tijdens de werkzaamheden veilig gesteld, bij de gemeente opgeslagen en later overgedragen aan de Zorgtuin. Gorsselnaar Johan Wolters, vrijwilliger bij de Zorgtuin, heeft het smeedwerk prachtig gerestaureerd en in de oude kleuren geschilderd. Sinds 16 juli 2020 heeft het weer een mooie plek bij de ingang van de tuin aan de Veerweg in Gorssel.
Drie generaties Jonkers, siersmeden
Het smeedwerk van het bankje is van de hand van de Gorsselse kunstsmid Willem Jonkers II, (geboren in 1923), zoon van Willem Jonkers I (1891-1956), beiden kunstsmid in Gorssel. De smederij was gevestigd aan de Elfuursweg. Willem Jonkers I werkte onder meer mee aan de restauratie van de kerk in Gorssel, die door oorlogshandelingen zwaar beschadigd was. Zo zijn bijvoorbeeld de kroonluchters in de kerk van zijn hand. Bekende zoon, respectievelijk kleinzoon was Willem Jonkers III (1948-2009), die het vak van zijn vader leerde.
Willem Jonkers III smeedde kunstwerken voor opdrachtgevers in binnen- en buitenland en maakte onder meer de gouden paneeldeuren voor paleis Het Loo in Apeldoorn. Van zijn hand is ook het bekende ‘markenplastiek’, dat voor de ingang van het voormalige gemeentehuis stond en dat ook moest worden verplaatst. Het kunstwerk heeft sinds 2014 een plek aan de Van der Capellenlaan naast het Tramstation in Gorssel.
Gorssels erfgoed
Evelien van Dort van de zorgtuin: “Door dit burgerinitiatief zorgen we samen voor ons culturele erfgoed. Het is bijzonder dat mensen dit onbezoldigd doen.” “En”, voegt ze eraan toe, “Wim Jonkers kwam uit Gorssel, Juliana was een bijzondere vrouw met een grote maatschappelijke betrokkenheid. En dat past bij de doelstelling van de Zorgtuin”. Gorssels erfgoed in de Zorgtuin dus.
Redactie Gorssel.nl
19 juli 2020