Laatste nieuws

Gorssels erfgoed in de Zorgtuin

Toen Museum MORE werd gebouwd en het oude gemeentehuis onderdeel van het museum werd, is de Juliana­bank die tussen het gemeentehuis en De Roskam stond, gesloopt. Gelukkig is het smeed­werk van de Gorsselse kunst­smid Wim Jonkers behouden gebleven en heeft het door bemiddeling van De Elf Marken, op­geknapt en wel, een plek in de Gorsselse Zorg­tuin gekregen. 

Julianabank
BankZorgtuin 2 kleinJohan Wolters (links) en Henk van Dort, coördinator van de Zorgtuin, plaatsen het smeedwerk van Willem Jonkers IIBij de gemeente was tijdens de planvorming voor de bouw van Museum MORE niet meer bekend bij welke gelegen­heid het bankje geplaatst was en daarom werd de Dorps­raad benaderd om te horen of het een waarde­vol stuk betrof. De bank bleek onthuld te zijn ter gelegenheid van de troons­afstand van Wilhelmina en de inhuldiging van Juliana op 6 september 1948.
BankZorgtuin 1 kleinBij de bouw van het museum kon de bank niet behouden blijven, maar door bemiddeling van De Elf Marken is het bankje tijdens de werk­zaamheden veilig gesteld, bij de gemeente op­geslagen en later over­gedragen aan de Zorg­tuin. Gorsselnaar Johan Wolters, vrijwilliger bij de Zorg­tuin, heeft het smeed­werk prachtig gerestaureerd en in de oude kleuren geschilderd. Sinds 16 juli 2020 heeft het weer een mooie plek bij de ingang van de tuin aan de Veer­weg in Gorssel.

Drie generaties Jonkers, siersmeden
Kroonluchter kleinKroonluchter van Willem Jonkers I in de protestantse kerk in GorsselHet smeedwerk van het bankje is van de hand van de Gorsselse kunstsmid Willem Jonkers II, (geboren in 1923), zoon van Willem Jonkers I (1891-1956), beiden kunst­smid in Gorssel. De smederij was gevestigd aan de Elfuurs­weg. Willem Jonkers I werkte onder meer mee aan de restauratie van de kerk in Gorssel, die door oorlogs­handelingen zwaar beschadigd was. Zo zijn bijvoorbeeld de kroon­luchters in de kerk van zijn hand. Bekende zoon, respectievelijk klein­zoon was Willem Jonkers III (1948-2009), die het vak van zijn vader leerde.
SZU002019374 1988 kleinPlaatsing van het markerplastiek van Willem Jonkers III in 1988 (Foto RAZ SZU002019374 )Willem Jonkers III smeedde kunst­werken voor opdracht­gevers in binnen- en buitenland en maakte onder meer de gouden paneel­deuren voor paleis Het Loo in Apeldoorn. Van zijn hand is ook het bekende ‘marken­plastiek’, dat voor de ingang van het voormalige gemeentehuis stond en dat ook moest worden verplaatst. Het kunstwerk heeft sinds 2014 een plek aan de Van der Capellen­laan naast het Tramstation in Gorssel.

Gorssels erfgoed
Evelien van Dort van de zorgtuin: “Door dit burgerinitiatief zorgen we samen voor ons culturele erfgoed. Het is bijzonder dat mensen dit onbezoldigd doen.” “En”, voegt ze eraan toe, “Wim Jonkers kwam uit Gorssel, Juliana was een bijzondere vrouw met een grote maatschappelijke betrokken­heid. En dat past bij de doel­stelling van de Zorgtuin”. Gorssels erfgoed in de Zorgtuin dus.


Redactie Gorssel.nl
19 juli 2020

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends