Laatste nieuws

Gorssels Erve liet historie Ravenswaarden onderzoeken

Stichting Gorssels Erve is in 2004 opgericht om karakteristieke elementen in en rond het dorp Gorssel te behouden. Eén belangrijk aspect daarvan is de situering van Gorssel aan de IJssel.
Ter hoogte van Gorssel maakt de IJssel een grote bocht richting Voorst en aan de oostzijde van de rivier ('de Gorsselse kant') is een uniek landschap met grote historische waarde ontstaan: de Ravenswaarden.
Gorssels Erve liet onderzoek doen naar de geschiedenis van het gebied. De resultaten van het onderzoek zijn voor het publiek beschikbaar. 

Eigengereid
RavensRapport kleinIn de vijfdelige documentaire 'Langs de IJssel' van Omroep Max, uitgezonden in de maand september 2023, noemt presentator Huub Stapel de loop van deze Nederlandse rivier ‘eigengereid’. De IJssel watert namelijk als enige rivier in noordelijke richting af. De grilligheid van de rivier werd nog groter toen er kronkelingen ontstonden met een oost-westrichting. Hierdoor ontstonden bijna haaks op de rivier de zogenaamde kronkelsleuven en -ruggen.

Geschiedenis Ravenswaarden
Hoogtekaart met begrenzingen van de marke Gorssel kleinHoogtekaart met begrenzingen van de marke Gorssel (bron: 'Het Ravenswaardevolle landschap langs de IJssel')Er is al veel geschreven over de geschiedenis van de loop van de IJssel in de afgelopen eeuwen, maar Gorssels Erve wilde meer te weten komen over de geschiedenis van het landschap rond de IJssel bij Gorssel. Daarvoor is twee jaar geleden contact opgenomen met professor Theo Spek van de Rijksuniversiteit Groningen, die een student Landschapsgeschiedenis heeft gevonden met bijzondere interesse om dit gebied voor zijn afstudeerscriptie te onderzoeken.

Afstudeerscriptie
Bram Arends is samen met professor Spek op de uitnodiging van Gorssels Erve ingegaan en is begin 2023 met zijn onderzoek begonnen. Hij maakte daarbij onder meer gebruik van een enquête en vond een aantal Gorsselnaren bereid hem bij zijn onderzoek bij te staan. Met zijn afstudeerscriptie rondde Bram zijn studie in augustus 2023 af.
Het bestuur van Gorssels Erve: “We zijn heel blij met dit prettig leesbare document en willen hier graag een vervolg aan geven”. 

Belangstellenden kunnen Brams werkstuk met de titel ‘Het Ravenswaardevolle landschap langs de IJssel’ hier downloaden (pdf van 14,4MB). De scriptie is ook te vinden op de website van Gorssels Erve.


Redactie Gorssel.nl
5 oktober 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends