Laatste nieuws

‘Gorssels Goed’: verrassende en inspirerende wandeling

Gorssel heeft er een bijzondere wandel­route bij. Bij wandelen denk je waarschijnlijk als eerste aan lekker door­stappen door bossen en uiter­waarden, maar deze wandeling gaat door het dorpshart. De titel ‘Gorssels Goed’ slaat dan ook op de goede dingen die je onderweg tegenkomt en die op een toegankelijke manier worden gepresenteerd. ”De kwaliteiten van Gorssel” zoals initiatief­nemer Dick van Welzen het omschrijft.

Gorssel wandelroute GRGorssels Goed is een inspirerende dorps­wandeling van bijna 4 km langs markante en historische plekken, erf­goed en de groene longen van het dorp. Onder­weg staan 21 paaltjes met QR-codes en wie die met zijn smartphone leest krijgt informatie over deze objecten op zijn scherm. Korte verhaaltjes, anek­dotes, geschiedenis en foto’s van toen en nu.

Cultuur-historisch
De wandeling is een initiatief van de Gorsselse dichter en kunst­schilder Dick van Welzen. Hij was lid van de thema­groep Recreatie, sport en cultuur voor het in 2018 voltooide Dorpsplan 2018-2022. Daaruit bleek de behoefte aan een cultuur-historische wandeling door het dorp. En zoals dat wel vaker gaat, werd hij ook gelijk gevraagd om het uit te voeren. Zo geschiedde, maar bepaald niet vanzelf. Van Welzen geloofde in zijn plan en zette door. Hij vond steun bij de Dorpsraad Gorssel die het initiatief omarmde, haar website ter beschikking stelde hiervoor en de promotie verzorgt. Belangrijk waren ook Achter­hoek Toerisme, de provincie en gemeente als geld­gevers, de Historische Vereniging de Elf Marken voor foto’s en teksten, en ook Nico Meerburg en Tseard Veenstra droegen hun steentje bij.

Aanrader
Het resultaat is een echte aanrader. Voor toeristen én voor Gorssel­naren. Gorssels Goed leidt o.a. langs het Tram­station, het Noorsche Huis, de kerk, de dorps­herberg, scholen oud en nieuw, een boerderij, de touwslagerij, maar ook langs de vele groene weitjes.

Fietsroute
Wandeling TrioDe route wordt ceremonieel in gebruik gesteld door (vlnr) Tseard Veenstra, Dick van Welzen en Nico Meerburg (Foto Janny Schiphorst)Het is de bedoeling dat er later dit jaar een fiets­route bij komt. Die gaat vanaf de IJssel, door de uiter­waarden, het dorp, de bossen, de heide en Joppe en krijgt onderweg ook QR-bordjes voor toelichting. De route, foto’s en teksten zijn al klaar. Maar Van Welzen droomt verder ... hij is en blijft een dichter en wat is er mooier dan de informatie van de beziens­waardigheden aan te vullen met toe­­passelijke en speciaal daarvoor geschreven poëzie. Hij hoopt een groep dichters hiervoor te interesseren.

'Ode aan een paaltje'
De route werd op vrijdag 12 juni met bij deze tijd passende bescheiden feestelijk­heden in gebruik gesteld op de plek waar de wandeling begint en het eerste QR-bordje staat: aan de Hoofd­straat bij Museum MORE. Van Welzen, Meerburg en Veenstra sloegen over­drachtelijk het laatste route­paaltje in de grond en Van Welzen droeg het gedicht 'Ode aan een paaltje' voor. Pam van ’t Hof en Marije Alma spraken namens de Dorpsraad alle waardering uit voor het drietal.

Op verschillende plekken in het dorp liggen folders met de route­kaart. Ook op de site van de Dorpsraad is de route te vinden (link hieronder) en de route is toegevoegd aan de wandel- en fiets­routes op Gorssel.nl
 

  

Redactie Gorssel.nl
12 juni 2020

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends