Laatste nieuws

Gorssels tintje aan betoverende expositie ‘Enchanted’ in MORE

Bijzonder. Een expositie van een geboren en getogen Gorsselse in Museum MORE. Isabella Werkhoven maakt fascinerend werk. Alledaagse onderwerpen gevangen in een betoverend jasje, tussen droom en werkelijkheid. De tentoonstelling ‘Enchanted’ is te zien in Museum MORE vanaf zondag 16 oktober t/m 15 januari 2017.
Tijdens de perspreview gaf de kunstenares zelf toelichting op haar werk. "Een schot in de roos." 

Twee exposities
MOREwerkhoven-Forlorn-location-2snow-particuliere-collectieIsabella Werkhoven - Forlorn Location #2 (Snow), particuliere collectie
Klik op een afbeelding voor vergroting en meer foto's.
Museum MORE brengt komende maanden twee speciale exposities tegelijk. Vorige week gingen drie zalen open voor de overzichts­tentoonstelling van Johan van Hell (Op klare toon: 'More dan een tentoonstelling). En nu is de grootste museumzaal geheel gewijd aan werk van Isabella Werkhoven.
IsabellaWekhovenKLIsabella Werkhoven geeft toelichting op haar werk tijdens de perspreview van haar expositie in More.Op het eerste gezicht hebben de twee kunstenaars weinig gemeen. Beiden zijn een representant van hun tijd. Werkhoven (Gorssel, 1969) is een hedendaagse realistisch kunst­schilder en de werken van de geëngageerde Van Hell (1889-1952) zijn strak en vlak vullend. Toch gaan de overeenkomsten verder dan louter het ‘modern realisme’ dat het museum bijeen brengt. Beide kunstenaars gebruiken alledaagse taferelen voor een kleurrijk palet, ieder op zijn of haar eigen wijze. Vorm en verhaal zijn voor beiden belangrijk. Waar Van Hell de kijker toch vooral een boodschap wil meegeven, lezen de voorstellingen van Werkhoven als verstilde en soms ijzige stills uit een mysterieuze film. 

Isabella Werkhoven
1474830795 isabella werkhoven back to the future ii 2004 ing collectie kleinIsabella Werkhoven - Back to the Future II, 2004, ING CollectieIsabella Werkhoven heeft haar roots in Gorssel. Opgegroeid aan de Zutphenseweg vertrok zij op haar achttiende jaar naar Kampen voor studie en vervolgens naar Groningen, waar ze haar opleiding aan de Academie Minerva volgde en zich vanaf 1993 als kunstenaar vestigde. Haar atelier bevindt zich in de voormalige kleedruimtes van zwembad de Papiermolen in Groningen. Vaak gebruikt ze een eenvoudige foto van haar directe buitenomgeving. Bomen, een vijver, een verlaten akker, of het zwembad bij haar atelier. Het is niet meer dan een idee, dat eerst abstract wordt overgebracht op doek en daarna behoedzaam in dunne, transparante olieverflagen steeds fijnzinniger wordt uitgewerkt.
Titels zijn geen simpele aanduiding van het werk, maar vormen een onderdeel daarvan. Het zijn woorden of zinnen uit songteksten, boeken of een gesprek. Ze associëren met de gedachtes die de kunstenaar bij het werk heeft. 

Gorssels tintje
Een deel van het geëxposeerde werk is te herleiden tot Gorssel. Zoals 'Back to the Future', geschilderd naar een oude dia die haar vader vanuit het ouderlijk huis aan de Zutphense weg had genomen. 

Fascinerende schilderijen zijn het resultaat; ze ademen stilte, windstilte, maar er broeit iets. Er heerst een geheimzinnige sfeer.
Enchanted, betoverend; soms ook unheimisch of spannend. "Een schot in de roos" aldus de kunstanares over de titel.

Expositie
MOREWerkhovenPoster325In de grote zaal van Museum MORE zijn werken te zien van Isabella Werkhoven uit haar gehele oevre van het vroege begin tot nu.
De tentoonstelling ‘Enchanted’ is te zien vanaf zondag 16 oktober t/m 15 januari 2017.
  

 

 
  

 

Redactie Gorssel.nl
14 oktober 2016

aa

ab

bb

cc

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends