Op 20 april breekt het aspergeseizoen aan. Gorssel.nl kreeg een kijkje in de keuken van De Roskam, Bosrestaurant Joppe en Hapjezz. Met de tips en recepten van deze drie Gorsselse aspergekenners kunt u dit jaar extra genieten van deze voorjaarsdelicatesse.
Bosrestaurant Joppe
heeft de hele maand mei het volgende voorgerecht op de kaart staan:
Mille-feuille van bladerdeeg met gemarineerde asperges en rauwe ham
Benodigdheden voor vier personen
3 plakken bladerdeeg
1 bakje rucola
1 kleine krop frisée (klein gescheurd)
1 ei
8 plakken rauwe ham
8 witte asperges (maat aa)
1 eetlepel yoghurt of mosterdmayonaise
eventuele bijgarnituren: croutons, pijnboom-
pitten, uitgebakken spekjes, bieslook
4 satéprikkers
roomboter en suiker
Bereiding
Hapjezz heeft als thuisbasis de professionele en gezellige Kookstudio bij Keukenstudio Stormink in Gorssel. Joyce Vonk heeft een paar praktische tips en een recept dat veel waardering ontmoet bij haar gasten.
Waar je op moet letten bij het kopen en bewaren van asperges?
Koop altijd asperges van gelijke dikte en met een gesloten kopje, want dan hebben ze dezelfde kooktijd. Koop je asperges zo vers als het maar kan en gebruik ze zo snel mogelijk na aankoop. Zodra je thuiskomt, kan je ze voor je ze gaat schillen een paar uur rechtop in een emmer koud water zetten, afgedekt met een natte doek, op een koele plek. Of bewaar ze, in een vochtige doek gerold, in de groentelade van je koelkast, hooguit 2 dagen.
De asperge is een slanke en gezonde groente: 100 gram levert slechts 16 kcal en bevat vezels, vitamine B, C, kalium, calcium en ijzer. Al in de oudheid stond de asperge als geneeskrachtig kruid bekend tegen bijen-steken, kiespijn en hartklachten.
Het bereiden van asperges
Pak elke asperge bij top en onderkant beet. Wees voorzichtig met buigen, want ze knappen snel op de plek waar het zachtere gedeelte begint. Bewaar de houtige stukken voor bijvoorbeeld een lekkere aspergesoep; gooi ze anders weg. Schil de asperges rondom met een dunschiller, vanaf onder de kop naar beneden, zodat je alle harde schillen verwijdert. Het werkt handig wanneer je de asperges op een snijplank legt.
Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Laat de asperges (kopjes boven) erin glijden en laat het water weer aan de kook komen; kook tot ze de gewenste gaarheid hebben, - afhankelijk van soort en dikte - maar kook ze niet te gaar! Neem er af en toe een uit en proef of ze al goed zijn.
Als recept voor dit voorjaar kiest Hapjezz! voor:
Klassieke asperges met nieuwe krielaardappeltjes, gerookte zalm
en een bieslook/mosterdsaus
Ingrediënten voor 4 personen
1 kg krielaardappeltjes
1 ½ kilo geschilde witte asperges
125 ml crème fraiche
2 eetlepel mayonaise
bosje bieslook
zout/peper
1 theelepel grove mosterd
4 hardgekookte eieren
2 ons gerookte zalmfilet
Bereiden
Hapjezz! wenst u een smakelijk voorjaar!
Het aspergeseizoen is weer aangebroken! Ook in de keuken van De Roskam maken we graag gebruik van het prachtige streekproduct. De lunch- en dinerkaart worden rond deze tijd aangepast aan het voorjaar en uiteraard kunt u in diverse gerechten de asperges terugvinden. De Roskam serveert zowel de klassieke versie met ham en ei waarbij de asperges de hoofdrol vervullen, maar bijvoorbeeld ook salades met asperges, of wat dacht u van asperges bij een lekker stukje vis? En als het weer meezit, is dineren op ons prachtige zonnige terras met deze gerechten natuurlijk een waar genot.
Als inspiratie het recept voor:
Symphonie: asperges met gemarineerde rauwe tonijn, coquille St. Jacques,
Japans zeewier, kerrie en soja
Benodigdheden
80 gram verse gemarineerde tonijn. In 3 plakjes gesneden
2 verse Hollandse AA asperges
1 Coquille of St. Jacobsvrucht in Pankopaneer gebakken
Japans zeewier en Panko Japans broodkruim
Gemengde sla ( frisée, waterkers o.i.d.)
Bereiding
Presentatie
Leg in het midden de 3 plakjes gemarineerde tonijn. Leg hierop 2 ‘al dente’ gekookte asperges en de in Pankopaneer gebakken St. Jacobsvrucht. Afgarneren met Japans zeewier en toefje sla. Dresseer met de sausen.
* Het recept voor de marinade, de kerriemayonaise en sojasaus vindt u op de website van De Roskam (directe link)
De redactie van Gorssel.nl wenst u smakelijk eten en een mooi voorjaar!
Ondernemersredactie Gorssel.nl
20 april 2012
Uw reactie op nieuwsberichten is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Voor inhoudelijke vragen kunt u beter rechtstreeks contact opnemen met de betrokkenen.
Spelregels