Laatste nieuws

Gorsselse Duizendknoop Brigade weer van start

Ook in 2024 gaat de Gorsselse Duizendknoop Brigade weer aan het werk. Op 13 april beginnen de werkzaam­heden. Er is behoefte aan een tweede werk­groep en daarvoor is er op 9 april een informatie­avond in De Hoek.

Japanse Duizendknoop
In juli 2023 werd de Gorsselse Duizend­knoop Brigade opgericht. Deze brigade bestaat uit ruim twintig enthousiaste buurt­bewoners en heeft als doel de invasieve, snel­groeiende exoot met de naam Japanse Duizend­knoop te bestrijden. Tot eind oktober waren gemiddeld vijftien buurt­bewoners elke zaterdag­morgen van 9.00 tot 12.00 uur met spit­vorken en spades in de weer om de wortels van deze plant uit te graven. Hierbij heeft de werkgroep advies gekregen van Antje Heezen, dé ervarings­deskundige in de regio op het gebied van de Duizendknoop. Zij heeft de groep de fijne kneepjes van het vak bij­gebracht. Naast het nuttig bezig zijn, speelt ook de factor gezelligheid een erg belangrijke rol. 

Zaak van lange adem
Duizendknoop kleinTweede werkgroep 'Roskamweg' hard nodigDe Japanse Duizendknoop is echter niet in één seizoen te bestrijden. De brigade: “Denk je eind oktober dat het meeste weg is, moet je midden maart toch constateren, dat je alweer de eerste rood­bruine blaadjes ziet. Het zijn er echter wel een stuk minder dan in 2023 en dat is hoopvol. Het is echt een kwestie van lange adem en doorzettings­vermogen! We gaan dus vol enthousiasme verder met dezelfde groep”.

Tweede werkgroep nodig
De groep heeft zich in het eerste jaar beperkt tot het werk­gebied Warande, Joppelaan en Amelter­weg in Gorssel en Joppe. Maar de leden zijn geschrokken van de enorme hoeveelheid woekerende Japanse Duizend­knoop planten in het bosje tussen de Roskam­weg en de huizen achter de Joppelaan in Gorssel. Voor deze locatie willen ze graag een tweede werk­groep oprichten, die zo snel mogelijk aan slag kan. Voor deze nieuwe groep worden deel­nemers gezocht en daarom is er op dinsdag 9 april 2024 in Gasterij De Hoek van 19.30 tot 21.00 uur een informatie­avond. Belangstellenden zijn hierbij van harte uitgenodigd. 

Eerste werkdag
De eerste werkdag staat gepland voor zaterdag 13 april 2024. De bestaande werkgroep ‘Amelte’ gaat die dag ook in Het Amelte aan de slag. De groep verzamelt zich bij het Tram­station aan de Van der Capellenlaan in Gorsssel en er wordt gewerkt van 9.00 tot 12.00 uur. De werkgroep Amelte kan nog versterking gebruiken, maar ook voor de nieuwe werkgroep ‘Roskamweg’ zijn die dag enthousiaste vrijwilligers welkom. De initiatief­nemers gaan dit jaar bekijken hoe andere locaties in Gorssel aangepakt kunnen worden.

Contact
Wie meer informatie wil, kan contact opnemen met Andrea van Schie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Direct aanmelden kan bij Hans Ebenau: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De initiatiefnemers hebben een informatiepakket gemaakt voor inwoners die de Japanse duizendknoop in hun tuin of directe omgeving hebben staan. Dit informatiepakket kan opgevraagd worden bij Antje Heezen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Melden locaties Japanse duizendknoop in openbare ruimte kan via website van Circulus Lochem.


Gorssel, 3 april 2024

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends