Laatste nieuws

‘Gorsselse Gedachten’

DikkeboerKaftBoekUiteindelijk heeft het zo’n vijf jaar geduurd, maar nu is het dan zover: onder de titel ‘Gorsselse Gedachten’ presenteert plaatsgenoot Gé Dikkeboer voor de tweede keer verhalen ‘uut Gossul’. De officiële presentatie van het boek vindt plaats op donderdag 20 november 2014 in ‘t Trefpunt, waar  Lochemse  wethouder Jan Kottelenberg  het eerste exemplaar in ontvangst zal nemen. 

Schrijfkriebel
Aanvankelijk was het helemaal niet de bedoeling om een tweede boekje te schrijven, maar na een paar ‘schrijfloze’ jaren begon er toch weer iets te kriebelen. Toen het eerste verhaal geschreven was, volgden er ongemerkt steeds meer en “voordat ik het in de gaten had was het tweede boekje een feit”, vertelt Gé. Het zijn opnieuw vierentwintig korte verhalen geworden, die zich hoofdzakelijk in en om Gorssel afspelen.

“Gorssels heden en verleden hebben veel raakvlakken”, vertelt Gé met een glimlach. “Ik probeer een soort schilderijtje met woorden te maken, waarin mensen zichzelf kunnen herkennen, omdat ze het zelf ook zo hebben meegemaakt, of omdat ze zich de geschetste situatie goed kunnen voorstellen. In dat geval kun je eigenlijk overal over schrijven”.

Mölle
De kern van deze Gorsselse Gedachten wordt ditmaal gevormd door een verhaaltje over molen ‘De Hoop’, die ooit middenin Gorssel stond en over een grote fabriek de ‘Coöperatie’, die later voor die afgedankte ‘Mölle’ in de plaats kwam. Momenteel staat ’t Trefpunt op die plek. Daarom is bij de presentatie in dat Trefpunt die cirkel ook weer rond.
Bij verschillende verhalen uit het verleden had Gé daarbij onmisbare hulp van oudere plaatsgenoten, die zo vriendelijk waren hun herinneringen met hem te delen. Opmerkelijk feit daarbij was wel, dat die herinneringen niet altijd gelijk liepen met de mening van sommige anderen over eenzelfde historische feit…

Pentekeningen
Molen De HoopMolen De Hoop Foto De Elf MarkenAlle verhalen worden dit keer ondersteund door sfeervolle pentekeningen van de Deventer kunstenares Heidy Orsetti. Zij heeft ook de kleurrijke omslag gemaakt naar een schilderij van waterlelies in acrylverf. Gé: “Toen ik via internet op zoek was naar een nieuwe illustrator, sprong dat kunstwerk er echt uit. Bovendien staan die eenvoudige bladeren symbool voor de binding die ik altijd heb gehad met de natuur om mij heen. Daarbij moet je denken aan verhaaltjes over een mug, een salamander, een onvergetelijke snoek en de altijd weer avontuurlijke bijen. Andere verhalen gaan weer over meer specifiek Gorsselse zaken als de touwslager, carnaval in Kakkersgat, de kolk naast het Openluchttheater en ons oorlogsmonument”. Ten slotte gaan een aantal verhaaltjes over allerhande onderwerpen, zoals handboeien, de trap, een sigaar en een putdekseltje.


‘Gorsselse Gedachten’ is vanaf vrijdag 21 november 2014 te koop voor € 12,50 bij boekhandel Bechtle en bij Jumbo Brinkman. Wie dat leuk vindt, kan zijn exemplaar door de schrijver laten signeren. Op 21 november is Gé Dikkeboer van 14.00 tot 18.00 uur aanwezig in de zaak van Erik Bechtle.


Gorssel, 18 november 2014

 

 

 

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends