Laatste nieuws

Gorsselse Kunstkring in de ban van ZERO/Nul kunst

Bij het horen van de naam ‘ZERO’ zal niet direct bij iedereen een belletje gaan rinkelen.
Yves Klein originalYves Klein, L'accord blue (RE 10), 1960. Collectie Stedelijk Museum AmsterdamEn ook de Nul-beweging, de Nederlandse tak van deze internationale kunstenaarsgroep, behoort niet bepaald tot de canon van de moderne kunst. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen!

Kunsthistorica Muriel de Beer geeft op woensdagavond 7 oktober 2015 om 20.00 uur in Hotel Restaurant de Roskam te Gorssel een lezing met als de titel: ZERO/Nul, ‘grenzeloze hemelbestormers op verkenningstocht’.

ZERO
ZERO, de naam is afgeleid van het aftellen bij de lancering van een raket, was dé kweekvijver voor kritische en experimentele kunst in het naoorlogse Europa. Vernieuwend, opzienbarend en betekenisvol. In het Stedelijk Museum in Amsterdam is momenteel een overzichtstentoonstelling te zien, waarbij het werk van diverse ZERO- en Nul-kunstenaars in een bredere context wordt getoond.

Lezing
Kunsthistorica Muriel de Beer geeft op woensdagavond 7 oktober 2015 om 20.00 uur in Hotel Restaurant de Roskam te Gorssel een lezing met als de titel: ZERO/Nul – ‘grenzeloze hemelbestormers op verkenningstocht’. Muriel de Beer legt uit hoe ZERO/Nul de betekenis en vorm van de kunst blijvend heeft  veranderd. Er wordt aandacht besteed aan het werk van kunstenaars als Herman de Vries, Armando, Henk Peeters, Jan Schoonhoven, Piero Manzoni, Jean Tinguely, Heinz Mack, Otto Piene, Günther Uecker en Yayoi Kusama. Muriel de Beer geeft antwoord op vragen als: ‘wie waren hun inspiratiebronnen? Wat wilden zij met hun kunst bereiken? Hoe werd ZERO destijds ontvangen?’ En ten slotte: ‘welke hedendaagse kunstenaars zijn nú nog aan ZERO schatplichtig?’
Armando1961 originalArmando, 2 x 7 bouten op rood 9/61, 1961. Collectie Stedelijk Museum AmsterdamDe tentoonstelling ‘Zero: Let Us Explore the Stars’ in het Stedelijk Museum in Amsterdam is nog te zien tot en met 8 november 2015.

Gorsselse Kunstkring
De Gorsselse Kunstkring organiseert zes keer per jaar lezingen en voordrachten over kunst en cultuurhistorie, literatuur en muziek. Lidmaatschap € 27,50 per persoon en € 45,- per echtpaar per jaar. Belangstellenden die (nog) geen lid zijn van de Gorsselse Kunstkring zijn welkom bij deze lezing. Zij betalen € 10,- inclusief koffie/thee in de pauze.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 06-44662885
  • Website Stedelijk Museum


Gorssel, 25 september 2015

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends