Laatste nieuws

Gorsselse Scouting viert 70-jarig jubileum met reünie

Op zaterdag 26 september jl. werd door de Scoutinggroepen Kompasnaald (meisjes) en IJsselgroep (jongens) hun 70-jarig jubileum gevierd met diverse scoutingactiviteiten en een reünie voor alle oud-leden.

Scouts maken hun eigen klok
Scouts-Klokjes makenDankzij het prachtige najaarsweer konden alle activiteiten buiten in het 'scoutingbos' aan de Kwekerijweg plaats vinden. Voor de huidige leden begon het feest 's ochtends al. Er was materiaal ingekocht waarmee alle kinderen naar eigen fantasie een echte klok konden maken. Het eindresultaat was een groot aantal juweeltjes die voor hen een blijvende herinnering aan deze dag zullen zijn.
Hard werken maakt hongerig. Daarom waren er voor de lunch stapels pannenkoeken gebakken, die er gretig ingingen.

"Eens een scout, altijd een scout"
Scouts-Enkele klokjesNa de middag arriveerden de reünisten. Vanuit het hele land kwamen meer dan 120 vroegere scouts naar Gorssel om samen met hun oude maatjes en de huidige leden dit jubileum te vieren. De oudste deelnemers van boven de 80 jaar waren kort na de 2e wereldoorlog al scoutinglid. Het was opvallend hoe groot de belangstelling van deze veteranen voor de huidige scouting nog is. Voor deze mensen geldt met zekerheid de stelling: "Eens een scout, altijd een scout".
Tijdens de welkomstceremonie maakte de IJsselgroep van de gelegenheid gebruik om haar nieuwe voorzitter Niels Meyerink aan de oud-leden voor te stellen. Hij kreeg een reuze voorzitters­hamer van de vorig jaar afgetreden voorzitter Gerrit Groot Wassink overhandigd.
In het eerste deel van de middag konden de reünisten tijdens een postenspel laten zien dat ze hun scoutingvaardigheden nog niet verleerd waren. Uiteraard maakten ze daarbij ook kennis met moderne technieken zoals GPS. Daarna volgde het eigenlijke reünie gedeelte, waarin oude herinneringen konden worden opgehaald. Een expositie van oude foto's, dia's, logboeken en andere attributen riep daarbij veel herinneringen op.

De burgemeester is ook een scout
Scouts-burgemeester verteltVoor de slotceremonie was burgemeester Van 't Erve naar de clubhuizen aan de Kwekerijweg gekomen. Hij liet daarmee zien dat scouting een zeer gewaardeerde jongerenactiviteit in de gemeente is. Tot ieders verrassing vertelde hij trots dat hij zelf over een jarenlange scouting­ervaring beschikt. In zijn jonge jaren was hij achtereenvolgens welp, verkenner en rowan. Aan hem was de eer om als een echte scout de vlag te strijken.
Hoewel de reünie rond zes uur met een gezamenlijke maaltijd werd afgesloten, was het zo gezellig dat sommige groepjes tot laat in de avond bleven alvorens de oud-scouts aan de voor sommigen lange terugreis begonnen.

Word ook scout
De Kompasnaald en de IJsselgroep zijn bijzonder actieve scoutinggroepen. Nieuwe leden vanaf 6 jaar zijn van harte welkom. De beste manier om kennis te maken met Scouting is door een paar keer mee te doen. De bijeenkomsten beginnen op zaterdagmiddag om 14.00 uur aan de Kwekerijweg 3 en 5.
 


Gorssel, 28 september 2015

aa

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends