Laatste nieuws

GOVOS in coronatijd

Gorssel voor Ontwikkelings­samenwerking (GOVOS) zette ook in corona­tijd haar activiteiten voor armoede­bestrijding in de wereld voort. Ook de winkel ‘Eerlijk! genieten’ bleef zoveel mogelijk open. Voor wie niet zo bekend is met GOVOS volgt hierna een samen­vatting van haar doel­stellingen.

Armoedebestrijding
Eerlijkvrijwilligers kleinVrijwilligers bij 'Eerlijk! genieten' in GorsselDe vereniging Gorssel voor Ontwikkelings­samenwerking (GOVOS) bestaat al meer dan 40 jaar en is als vereniging actief met een fair trade winkel (‘Eerlijk! genieten’) in Gorssel, ondersteuning van een centrum voor kinder­opvang in Cocha­bamba, Bolivia en incidentele hulp aan particuliere initiatieven in ontwikkelings­landen. De vereniging heeft leden en donateurs. Daarnaast zijn er sponsoren van de kinderopvang in Bolivia. 
GOVOS heeft, ook in coronatijd, haar activiteiten voor armoede­bestrijding elders in de wereld voortgezet. 

Winkel
De winkel Eerlijk! genieten in het centrum van Gorssel is in corona­tijd zoveel mogelijk open geweest. Door de verplichte sluitingen halveerde de omzet. Door ruimhartige kwijt­schelding van enkele maanden huur liet de winkel de afgelopen twee jaar toch nog een positief resultaat zien. Er zijn in deze periode zelfs nog enkele vrijwilligers bij­gekomen. De verkoop van fair trade cadeau­artikelen en andere producten wordt de komende tijd op volle kracht voortgezet.

Kinderopvang
Govos2022 kleinKinderen in de opvang met enkele moeders en personeel bij bezoek Marlies Veenstra (2021)De door GOVOS ondersteunde kinder­opvang in Cocha­bamba, Bolivia maakte moeilijke tijden door. Na de uitbraak van de pan­demie moest de opvang sluiten. Op de koop toe trok de overheid alle steun in. Door de lock­downs hadden de ouders van wie de kinderen naar de opvang gingen, de grootste moeite een inkomen te verwerven. Door de steun van GOVOS kon met voedsel­pakketten de nood enigszins worden verzacht. De staf van de kinder­opvang deed zijn uiterste best om de contacten met de kinderen zo goed mogelijk te onder­houden. Binnen de geldende corona­beperkingen werden de kinderen in de twee opvang­centra zo veel mogelijk opgevangen. GOVOS droeg bij in de kosten van extra hygiëne beschermings­maatregelen.

Contactpersonen
De contactpersonen van GOVOS in Cocha­bamba, die al op leeftijd zijn, maakten spannende tijden door. Tot nu toe zijn ze gelukkig de pandemie goed door­gekomen. In het afgelopen jaar kon hun werk overgenomen worden door Marlies Veenstra. Zij woont al geruime tijd in Cocha­bamba.
De onvermoeibare coördinatrice van de kinder­opvang is er onlangs in geslaagd om de steun van de overheid, die enige tijd uitbleef, terug te krijgen. De leidsters hebben nu een officiële status op grond van hun jaren­lange ervaring. Volgens de coördinatrice kon dit alleen bereikt worden door de aanhoudende steun van GOVOS.

Nieuw project
GOVOS steunt in Cocha­bamba ook een project voor de aanleg van zogenaamde ‘vierkante meter tuintjes’. Het lokale project­team ondersteunt zowel basisschool­kinderen als ouders bij het aanleggen, inrichten en onder­houden van een kleine moestuin rond de school of rond hun huis. Zo kunnen ze zelf groenten verbouwen.

Jaarvergadering
Op woensdag 11 mei 2022 houdt de vereniging haar jaar­vergadering in De Everdinahof, Hoofdstraat 43E, Gorssel (dat is achter de winkel van Eerlijk! genieten). De bijeenkomst staat open voor belang­stellenden en begint om 19.30 uur. 


Gorssel, 27 april 2022

 

 

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends