Laatste nieuws

Gratis boom van de gemeente

Grondeigenaren in de gemeente Lochem kunnen weer gratis een boom aanvragen. Dit jaar kan dat ook in de dorpskernen door inwoners, ondernemers, scholen en verenigingen. Daarmee wordt de gemeente Lochem groener gemaakt en de biodiversiteit versterkt. De aanvraagperiode loopt van 1 oktober tot en met 1 november 2023. De gemeente geeft maximaal 600 bomen uit.

Agrarische Natuurvereniging ’t Onderholt coördineert de actie
motkunnen klein In het buitengebied levert en plant ‘t Onderholt in overleg met de aanvrager een boomsoort, die past bij bodem, water­huishouding en landschap. In de bebouwde kom haalt de grond­eigenaar de boom op en plant hem zelf.

Voorwaarden

  • De boom krijgt genoeg ruimte om uit te groeien tot een markante, vrij­staande boom. Het is een wettelijke eis om de boom minimaal 2 meter van de eigendomsgrens te planten.
  • De grondeigenaar zorgt voor een goede groeiplaats, waar nodig bemesting en verzorging van de boom. Hij beschermt de boom onder andere tegen vee en geeft hem voldoende water. Informatie over groeiplaats­verbetering, planten en nazorg ontvangt hij bij aflevering of ophalen.
  • De boom komt niet in bestaande beplantingen of verhardingen. Hij mag geen onderdeel zijn van opgelegde herplant of verplichte landschappelijke inpassing.
  • De gemeente betaalt de kosten van de boom en in het buiten­gebied ook de aanplant. De grond­eigenaar stelt de ruimte beschikbaar en de boom is eigendom van de grond­eigenaar na het planten.
  • Deelnemers die niet eerder met deze actie hebben meegedaan krijgen voorrang op deelnemers die in 2021 en 2022 meededen.

Aanvragen kan tot en met 1 november 2023
Aanvragen kan via: www.lochem.nl/eenboomaanvragen. Hier staat ook meer informatie over de actie en de beschikbare boomsoorten. Agrarische Natuurvereniging ’t Onderholt neemt in de weken na de uiterste aanmelddatum contact met de aanvrager op. In het buitengebied plant ‘t Onderholt de bomen vanaf half december tot en met januari. Dan maken de bomen de meeste wortels aan en slaan de bomen het beste aan. Op zaterdag 16 december kunnen de bomen voor in de kernen op verschillende locaties binnen de gemeente Lochem worden opgehaald.

Interesse en advies
Aanvragers kunnen ook eerst advies krijgen van Agrarische Natuurvereniging ’t Onderholt. Bijvoorbeeld over welke boom het best past bij de locatie. Dat kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  
Gorssel, 27 september 2023

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends