Laatste nieuws

Gratis huishoudelijke apparaten voor de kleine beurs

"Ik wist niet dat mijn oude vriezer zoveel stroom gebruikte." Dat is wat Gewoon Goed Gorssel (GGG), de Koeleman in Barchem en Expert in Lochem - leveranciers van witgoed in de gemeente Lochem - vaak horen. Vanaf mei plaatsen zij gratis nieuwe wasmachines, koelkasten of vriezers bij mensen die problemen hebben met het betalen van hun energie­rekening door de enorm gestegen energie­prijzen.

GGG 2 kleinStefan Westerbeek in zijn winkel GGG aan het Nijverheidsplein.
Foto: Gorssel.nl 2020
Het gratis plaatsen is mogelijk vanwege de actie ‘Energie­rekening onbetaalbaar’ voor inwoners van de gemeente Lochem. De gemeente heeft € 260.000 beschikbaar voor mensen die niet zelf energiezuinige producten en apparaten kunnen kopen, of advies kunnen vragen van commerciële energie-adviseurs. Burger­coöperatie Lochem­Energie zorgt ervoor dat dat geld terecht komt bij deze mensen met gratis advies en energie­besparende producten.

De leverancier wordt uit het gemeentelijke potje betaald. De gebruiker krijgt het apparaat eerst drie jaar op basis van een bruikleen­overeenkomst en daarna wordt hij eigenaar. De leverancier neemt het oude apparaat ook weer mee.

Nieuwe apparaten leveren veel op
Mensen denken al vlug ‘hij doet het nog goed, dan is het zonde om hem weg te doen’. Maar dat kan je toch beter wel doen. Een gemiddelde vriezer van 10 jaar oud gebruikt 2 tot 3 keer meer elektriciteit dan een nieuwe. Dat betekent of 10 of 4 euro per maand met de oude prijzen van € 0,25 / kWh. Als je een nieuw energiecontract krijgt, kan de prijs nu wel ongeveer € 0,58 / kWh zijn. Dan wordt het bedrag 22 of 10 euro per maand. Dat verschil is erg groot.

Niet naar Weggeefhoek of Marktplaats!
Het is goed bedoeld om oude nog werkende apparaten weg te geven, maar ongewild krijgen ontvangers daardoor een hogere energierekening. Mensen met een smalle beurs die een kapotte of oude wasmachine, koelkast, vriezer of wasdroger nodig hebben, kunnen dan ook beter geen ‘nieuwe tweedehandse’ van Weggeefhoek of Marktplaats nemen.
Meer informatie op https://energierekeningonbetaalbaar.nl of via telefoon 06 11 22 06 92.


Gorssel, 4 augustus 2022

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends