Laatste nieuws

Groenstructuur belangrijk bij nieuwbouw Bloemenkamp

Vastgoed zorgsector wil op de locatie van De Bloemenkamp (Beukenlaan in Gorssel) ongeveer 70 huur­appartementen (middelduur en vrije sector) voor 55+’ers bouwen. Op 29 februari 2024 was de tweede bijeen­komst om de plannen aan omwonenden en belangstellenden te presenteren en samen met hen vorm te geven. Net als bij de eerste bijeen­komst op 25 januari 2024 werd benadrukt dat de toekomstige bewoners zoveel mogelijk uit Gorssel en directe omgeving zouden moeten komen. De initiatief­nemers zijn ervan overtuigd dat ze daarmee bijdragen aan de doorstroming ten behoeve van de vele woning­zoekenden in Gorssel. 

Terugblik op de eerste bijeenkomst
BloemPres2 2 kleinProjectontwikkelaar Dennis Leib geeft uitlegIn de eerste bijeenkomst op 25 januari 2024 legden de initiatief­nemers uit op welke wijze ze tot nieuwbouw willen komen op de plek van de huidige 39 appartementen van De Bloemenkamp en hoe met de opmerkingen van belangstellenden, omwonenden, etc. zou worden omgegaan. Aan het eind van die bijeen­komst werden door veel van de circa 120 aanwezigen tips, opmerkingen en zorgen opgeschreven. 

Groenstructuur belangrijk
Met de opmerkingen uit de eerste bijeenkomst is Vastgoed zorgsector aan de slag gegaan om tijdens de tweede bijeen­komst (in drie sessies) op 29 februari 2024 gedachten over een op de locatie passend bouw­volume te presenteren. Uit de veelheid van opmerkingen kwam als zeer belangrijk naar voren dat de kwaliteit van de locatie vooral ligt in de bestaande groenstructuur met een aantal markante oude bomen, en ook in de ligging ten opzichte van de Gorsselse voorzieningen en het openbaar vervoer.

Bouwoppervlak en bouwvolume
BloemPres. 1 kleinEen voorbeeld van twee bouwvolumes Architect Wessel de Graaf legde uit dat de wens van de opdracht­gever om ongeveer 70 moderne appartementen te realiseren tot een bouw­volume leidt dat ongeveer twee keer zo groot is als het pand van De Bloemenkamp zoals dat er nu staat. Het huidige bouw­oppervlak is 1.420 m2, wat nu op het terrein ruimte laat voor een mooie groen­structuur.

Varianten
Met de bestaande groenstructuur als uitgangs­punt is voor de studie van het bouwvolume naar drie varianten gekeken: 
• is er een mogelijkheid om zoveel mogelijk van de huidige Bloemenkamp te behouden
• hoe kunnen 70 woningen gerealiseerd worden zonder flink de hoogte in te gaan
• hoe blijft zoveel als mogelijk van de huidige groenstructuur behouden
Behoud van delen van De Bloemenkamp met allerlei aanpassingen wordt als een niet realistische variant gezien. Het bestaande gebouw is daar niet geschikt voor.
Als de nieuwbouw tot vier woonlagen beperkt zou blijven, zal een flink bouwoppervlak nodig zijn: een aaneengesloten gebouw van ongeveer 1.860 m2. 
Om het bouwoppervlak te beperken (en dus meer ruimte voor de groenstructuur te houden) wordt gedacht aan twee gebouwen, die dan wel uit vijf woonlagen bestaan. In dat geval zou sprake zijn van een bouwoppervlak van ongeveer 1.620 m2.

Reacties van bezoekers
BloemPres 3 kleinMaquette terrein BloemenkampNa de presentatie gingen de aanwezigen in gesprek met de initiatief­nemers, de project­ontwikkelaar en de architect. In een maquette waren de varianten te bekijken en ook was er een mogelijkheid om wensen en gedachten over de woning­specificaties kenbaar te maken. De bezoekers werden uitgenodigd om net als de vorige keer hun opmerkingen, vragen en zorgen op papier te zetten, zodat daarmee zoveel mogelijk rekening gehouden kan worden bij de verdere uitwerking.

Schetsontwerp
Naar aanleiding van de reacties op de gepresenteerde volume­studies wordt een schets­ontwerp uitgewerkt en gepresenteerd in een bijeenkomst die mogelijk al over enkele weken gehouden zal worden. Op dat moment komen er wat meer details over het te ontwikkelen gebouw. Bezoekers van de eerdere bijeen­komsten krijgen automatisch een uitnodiging voor de volgende bijeenkomst, maar ook andere inwoners uit Gorssel zijn welkom.
Na het schetsontwerp komen voorlopig ontwerp, definitief ontwerp en technisch ontwerp aan de orde. Die laatste zijn naar verwachting begin 2025 klaar. Tijdens het hele proces willen de initiatief­nemers in gesprek blijven met toekomstige bewoners, de omgeving en de gemeente.

Presentatie
Op de speciale projectpagina van Vastgoed zorgsector komen de presentaties en verslagen van de bijeenkomsten beschikbaar. Via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kunnen Gorsselnaren hun opmerkingen, vragen en suggesties kwijt en kan men zich opgeven voor de eerstvolgende informatiebijeenkomst.


Redactie Gorssel.nl
1 maart 2024

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends