Laatste nieuws

Groot onderhoud ‘Burgemeesterbosje’ bij Kamperweg

burgemeestersbos1KLHet stukje gemeentebos dat zijn naam kreeg bij het vertrek van burgemeester Van Notten in 1996, was ernstig toe aan groot onderhoud. Begin januari starten de vijf mannen van de Delta-bosploeg met hun klus: opschonen en snoeien. Op dit stukje bos, van hooguit 40 bij 125 m, staan grove den, hazelaar, wilg, beuk, eik, vogelkers, krent, vlier, berk en meidoorn door elkaar heen. Deels aangeplant, deels als zaailing. Vooral het gedeelte waar tot zo’n 20 jaar geleden een depot was van de gemeentewerf is hard toe aan een beurt. In een paar weken moet het er fors anders uit gaan zien.

Iedere 3 jaar dunnen of snoeien
Het daar aangeplante bosplantsoen moet eigenlijk om de drie jaar worden aangepakt om gezond te blijven; om de beurt dunnen en snoeien. Nu is het bos te vol, staan de bomen te dicht op elkaar en zijn er, door de zoektocht naar licht, veel bomen die alleen aan de bovenkant blad hebben. Daar verstikken de bomen elkaar; op de grond komt onvoldoende licht en raakt de onderbegroeiing geleidelijk beperkt tot varens en brandnetels. Ook de paden zijn dichtgegroeid.

Delta maakt het bos weer gezond
burgemeestersbos3KLOnder leiding van werkmeester Gert Nijkamp en met de kennis van bosbouwer Sabaz Brtic zetten ook Freddy Jonkers, Hans Rutten en Jos van Dijk  zich in om de klus te klaren. Zorgvuldig wordt gekeken welke bomen moeten blijven en welke in de vorm van houtsnippers binnenkort een tweede leven tegemoet gaan. Bij het langsfietsen vallen direct de fel oranje veiligheidspakken en helmen op, en het logo van Delta. De Gemeente Lochem is opdrachtgever voor Berkel Milieu, waar de boswerkers van Delta sinds 1 januari 2014 zijn gedetacheerd.

Bosvreemde erfstukken
Nu het bos weer aardig opgeruimd begint te raken, valt te meer op dat er nog een erfenis ligt van het eerdere gebruik als gemeentewerf. Rioolbuizen, complete putten, maar ook hoopjes met puin zijn weer zichtbaar (wanneer zou de gemeente dit komen opruimen?). Andere geheimen die het bos vrijgeeft zijn een brievenbus (wie mist die?), wat wegmarkeringspaaltjes (gemeente?) en een makelaarsbord.

burgemeestersbos2KLAfgezien van een aantal omgevallen dode bomen, die blijven liggen voor de spechten en andere natuuropruimers, ziet het er begin februari wat kaaltjes uit. We kunnen verwachten dat de ondergroei zijn kans zal pakken nu er weer meer licht doordringt en dat dit deze zomer al weer tot een meter hoog zal worden. Ook de paden zijn weer goed begaanbaar.


Gorssel, 3 februari 2014 

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends