Laatste nieuws

Grote belangstelling voor ‘De tijd verstrijkt’

Op 24 september 2014 was het precies 70 jaar geleden dat op de schietbaan van Gorssel zes burgers werden doodgeschoten en elf mensen als gijzelaar werden afgevoerd naar Zutphen. Deze moordpartij stond onder leiding van de beruchte SS’er Heinemann, die op dezelfde dag in Vorden ook de Gorsselse politieman Meijer neerschoot. Deze dramatische gebeurtenis was voor filmmaker Andries Udink aanleiding om een reconstructie van die dag te maken aan de hand van verhalen van ooggetuigen. Het resultaat was de documentaire ‘De tijd verstrijkt’. De afgelopen week kwamen honderden belangstellenden naar ’t Trefpunt in Gorssel om ‘De tijd verstrijkt’ te zien.

Haitinkhof DeTijdVerstrijktGRHaitinkhof met nazivlag gefotografeerd vanuit het gemeentehuisIndrukwekkend
De aanwezigen waren zeer onder de indruk van de op ingetogen wijze gemaakte documentaire: het was muisstil in de zaal. Tijdens de pauze kwamen vele verhalen los. Zo bleek iedereen zijn eigen herinneringen te hebben. Na afloop waren bij sommigen de emoties waarneembaar.
Udink, die de film zelf inleidde, nam alle tijd om met de aanwezigen van gedachten te wisselen. Ook de muziek bij de documentaire was met zorg gekozen. De slotmuziek van de Poolse componist Henryk Górecki, uit de ‘Symphony of Sorrowful Songs’ gaf de juiste stemming weer.
Deze dramatische gebeurtenis heeft een grote impact in Gorssel gehad. Menig Gorsselnaar bleek de ware toedracht van dit drama niet te kennen.

Andries Udink
Andries Udink (1954) is geboren en getogen in Gorssel. Het gezin Udink woonde naast het toenmalige installatie­bedrijf van Van Lente, tegenover de Vullerschool. Op zijn 17e verliet Udink Gorssel, maar hij heeft altijd nog een warme band met Gorssel.

Udink Andries_1024Andries Udink bij het oorlogsmonument op de begraafplaats GorsselUdink was zeer tevreden over de opkomst en blij met alle reacties. Wie weet wat hij met alle informatie gaat doen, misschien een vervolg? Hij heeft deze documentaire overigens volledig uit eigen middelen bekostigd. Een goede reden om de DVD aan te schaffen.

DVD bestellen
Deze DVD is binnenkort voor € 12,50 te koop bij boekhandel Bechtle of te bestellen voor € 15,- inclusief verzendkosten bij Andries Udink: e-mail:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Redactie Gorssel.nl
28 september 2014

aa

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends