Laatste nieuws

Heggenvlechten in Gorssel voor een mooier landschap

Op zaterdag 11 november 2017 wordt de meidoornhaag langs de Eefdese Enkweg/hoek Wolferinksweg gevlochten. Gecertificeerd heggenvlechter en lid van het Gilde van heggenvlechters Lex Roeleveld van de Stichting Heg en Landschap begeleidt een tiental cursisten die het werk gaan uitvoeren.
De meidoornhaag langs de Eefdese Enkweg is nog relatief jong, geplant in 2006, en daardoor ideaal werkmateriaal.  Het vlechten duurt van 10.00 tot ongeveer 15.30 uur.

Eeuwenoud
HeggenvlechtenMeidoornhaag langs de Eefdese Enkweg voor het vlechtenHeggenvlechten is een eeuwenoud ambacht. Op veel plaatsen in Nederland vlochten boeren vroeger hun heggen. Dat was vooral om het vee in de weide en het wild uit de akkers te houden. Dat deden ze tot ruim honderd jaar geleden. Toen werd in Amerika het prikkeldraad uitgevonden en werden heggen bijna niet meer gevlochten. 
Door (meidoorn)heggen te vlechten ontstaat een groene ondoordringbare heg. Veel vogels en kleine zoogdieren gebruiken de heg om in te nestelen en om zich in te verschuilen bij gevaar. Gevlochten heggen vormen mooie natuurrijke netwerken in het landschap, maar ze zijn ook prachtig en nuttig op en rond het erf. De afgelopen jaren is de belangstelling voor het heggenvlechten enorm toegenomen. Het ambacht heeft de status van immaterieel, cultureel erfgoed gekregen.

Kampioenschap
Op zondag 19 november 2017 wordt in Vorden het nationaal kampioenschap heggenvlechten gehouden. Het kampioenschap wordt georganiseerd door de Stichting Heg & Landschap en de Agrarische Natuurvereniging ’t Onderholt.


Gorssel, 6 november 2017

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends