Laatste nieuws

Help de padden oversteken!

Bijna is het weer zover: de jaarlijkse paddentrek gaat beginnen. Niet alleen padden, maar ook andere amfibieën zoals de groene kikker, de kamsalamander en de kleine watersalamander ontwaken uit hun winterslaap en trekken van hun winterverblijf naar het water om zich voort te planten.
Dat is niet zonder gevaar. Daarom is een paddenwerkgroep al jaren in de regio Epse actief met het overzetten van amfibieën. Er is dringend behoefte aan meer vrijwilligers.

Paddentrek
PadElma VonkPad, foto Elma VonkMeestal vindt de trek van amfibieën plaats van zo ongeveer eind februari tot eind april. De combinatie van temperatuur (minimaal zes graden Celsius) en luchtvochtigheid (hoe natter hoe beter) zijn bepalend voor het op gang komen van de paddentrek. Tijdens een zachte, vochtige avond kan het grootste deel van een populatie zomaar op pad gaan. Soms gaat het om duizenden dieren.

Epser amfibieën
Ook de amfibieën uit Epse krijgen het voorjaar in hun kop en lijf. Om hun voortplantingsgebied te bereiken moeten ze vaak een drukke weg oversteken. Eén groep amfibieën trotseert de Lochemseweg, de andere groep steekt de Dortherweg in Epse over. Al jaren is de Paddenwerkgroep Zutphen e.o. afd. OverGelder in de regio Epse actief met het overzetten van amfibieën. Ook werden er schermen geplaatst en emmers ingegraven. ’s Morgens werden deze emmers geleegd.  
De groep bestaat uit ca. vijftien vrijwilligers, die in de genoemde periode actief zijn. In 2015 hebben ze in totaal 2020 padden, 888 kikkers, 22 salamanders en een goudhamster (die in een emmer zat)  weten te redden.

Werkwijze
In de genoemde periode zijn - als de omstandigheden goed zijn -  elke avond na zonsondergang één of twee groepjes bestaande uit twee personen actief. Het overzetten van de padden en andere amfibieën gebeurt vanuit de auto: bij signalering van een pad of ander dier wordt snel gereageerd door het over te zetten of in een emmer te doen.
Door een tekort aan vrijwilligers kunnen dit jaar waarschijnlijk geen schermen worden geplaatst en kan er slechts  één traject, de Lochemseweg, afgereden worden (hier steken de meeste dieren over). De Dortherweg moet waarschijnlijk worden geschrapt.

Nieuwe vrijwilligers gevraagd
Vorig jaar is het de werkgroep met moeite gelukt om het rooster steeds ingevuld te krijgen. Het zou dan ook fijn zijn, als er een aantal vrijwilligers bij zou komen. De werkgroep vraagt mensen vanaf 18 jaar, die één keer per week (vaker is natuurlijk nog mooier), gedurende een periode van ongeveer zes weken een avond dankbaar werk willen verrichten.
Over de werkwijze van de paddenwerkgroep en verdere informatie kunt u contact opnemen met Aagje Wijnja, tel. 06-40560113 of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Gorssel, 5 februari 2016

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends