Laatste nieuws

Henk en Evelien van Dort voor werkbezoek op Sint Eustatius

In 2023 stopte Evelien van Dort-de Meester met haar fysiotherapiepraktijk kind en jeugd in Gorssel. Maar stil­zitten is er niet bij, want Evelien is ook auteur van kinderboeken (‘schrijver voor het leven’, zoals ze zelf zegt) en samen met echt­genoot Henk verzorgt ze in samenwerking met lokale partners leesbevorderings­projecten in Suriname, op Aruba, Curaçao, Bonaire en St. Eustatius. 
Dat doen ze vanuit het project ‘Lezen vergroot je wereld’ van de door hen opgerichte Stichting Munira.

Herdenkingsjaar slavernijverleden
DortEustatius 1 kleinOnlangs brachten Henk en Evelien in het kader van hun project en het ‘herdenkingsjaar slavernij­verleden’ een tiendaags werkbezoek aan Sint Eustatius, een van de Boven­windse Eilanden in het Caribische deel van Nederland. 
Het werkbezoek bestond uit gast­lessen op alle vier basisscholen voor de groepen 7 en 8 met een interactief programma, een presentatie op de openbare bibliotheek in Oranje­stad en een bezoek aan Alida Francis, regerings­commissaris/gezaghebber van het eiland.

Tweetalig kinderboek
DortEustatius 2 kleinOnderdeel van het bezoek was onder meer de publicatie van Eveliens tweetalige kinder­boek ‘Statia geschiedenis en geluk/Statia history and happiness’ (het eiland wordt door de lokale bevolking Statia genoemd) en een lesprogramma voor de leer­krachten. En er was een uitwisseling van vriendschapswensen tussen leerlingen van een basisschool in Arnhem en de leerlingen van de basisscholen op Sint Eustatius.

Keti koti Junior
Eerder al was Evelien door Cultureel centrum Rozet in Arnhem gevraagd om aan de hand van cultureel erfgoed Arnhem en Keti koti Arnhem Junior (herdenking slavernijverleden) een les­programma creatief schijven voor basisscholen te ontwikkelen. Op verzoek van Muzehof Zutphen biedt ze dit programma in het schooljaar ‘24/’25 ook aan basis­scholen in Zutphen en Lochem aan. Bij dit programma zijn ook de Graafschap bibliotheken betrokken.

Bruggen bouwen
Evelien: “Bij de herdenking van het slavernijverleden is het belangrijk kennis te hebben over ons gezamenlijk verleden: en voor de toekomst kunnen we alleen bruggen bouwen met pijlers en vanuit beide oevers. Vanuit de Nederlandse kant vraagt dat om rekening te houden met en veel respect te hebben voor tegemoet­komend verkeer”. En over de vriendschaps­wensen van leerlingen van beide zijden van de oceaan zegt ze: “Kinderen gunnen elkaar geluk, vrede, vrijheid en samenwerken, ze delen goud!”


Redactie Gorssel.nl
18 maart 2024

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends