Laatste nieuws

Henk van Dort bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Gorsselnaar Henk van Dort ontving op 22 september 2017 uit handen van wethouder Bert Groot Wesseldijk een Koninklijke onderscheiding. Henk van Dort was al Lid in de Orde van Oranje-Nassau, maar kreeg een bevordering tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond plaats tijdens de viering van het eerste lustrum van de Zorgtuin Gorssel.

Zorgtuin Gorssel
DortHenkGeridderdWethouder Bert Groot Wesseldijk feliciteert Henk van Dort met zijn onderscheidingDe Zorgtuin Gorssel heeft een sociaal-maatschappelijke functie en is voor iedereen toegankelijk. Henk van Dort is initiatiefnemer. De Zorgtuin organiseert veel activiteiten voor jonge, oude, kwetsbare en weerbare mensen. Van Dort is eindverantwoordelijk voor alle activiteiten en zorgt voor het vrijwilligersbeleid en draagt als gastspreker regelmatig bij aan bijeenkomsten in binnen- en buitenland, waarbij de zorg om de mens centraal staat. In 2013 werd de zorgtuin benoemd tot landelijk icoonproject van ‘Groen Dichterbij’. Die campagne zocht naar de beste twaalf provinciale voorbeeldprojecten waar buren groen inzetten om de buurt bij elkaar te brengen. 
De Zorgtuin Gorssel is niet meer weg te denken uit Gorssel en voor de gemeente Lochem is de tuin een voorbeeld van burgerparticipatie, omdat de Zorgtuin de sociale samenhang en leefbaarheid van de Gorsselse gemeenschap versterkt. De tuin staat veel in de belangstelling en heeft verschillende nominaties in de wacht gesleept. Bovendien fungeert de tuin als voorbeeldproject voor landelijke initiatieven.

Lezen, natuur en duurzaamheid
Sinds 2009 coördineert Henk van Dort het benefietproject ‘Lezen vergroot je wereld’ in Suriname, Bonaire, Aruba, Curaçao en Sint-Eustatius. Om de paar jaar bezoekt hij scholen, geeft lezingen en schenkt boeken. Hij werft fondsen en is verantwoordelijk voor de promotieactiviteiten. Ook heeft hij, samen met de Nationale Bibliotheek van Aruba, het project Green Education Symposium opgezet, dat het belang van natuur en duurzaamheid vergroot. Vanuit dit project worden op Aruba ook zorgtuinen opgezet.

Cultuur
Vanaf 2010 organiseert Henk van Dort fondsenwervende concerten van Het Gelders Orkest en hij is betrokken bij het ontwikkelen van nieuw beleid om het toekomstperspectief van dit orkest te vergroten. Daarnaast organiseerde hij culturele wandelingen onder de naam Dichterbij de IJssel. Daarvoor zocht hij samenwerking met historische verenigingen, dichtersclubs, lokale kunstenaars, basisscholen en toneelverenigingen.

Zijn inspanningen voor de samenleving en het stimuleren van anderen waren voor het Kapittel voor de Civiele Orden voldoende reden om Henk van Dort te bevorderen van Lid tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.


Gorssel, 22 september 2017

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends