Laatste nieuws

Herdenken op 4 mei en vieren op 5 mei

Ook in 2019 herdenkt Gorssel de gevallenen op 4 mei en viert het de vrijheid op 5 mei. Er zijn her­denkingen aan de Veerweg, op de Gorsselse begraaf­plaats en in de protestantse kerk op 4 mei en de traditionele gezins­fietstocht en een feestelijk pro­gramma met verhalen en muziek in het Openlucht­theater op 5 mei.

Herdenken

Cannonshot kleinOnthulling van het monument aan de Veerweg in Gorssel in mei 1986. Foto Regionaal Archief ZutphenVeerweg
De jaar­lijkse doden­herdenking op 4 mei begint ’s middags om 15.30 uur met een krans­legging bij het monument aan de Veer­weg in Gorssel. Het monument gedenkt de over­steek van de IJssel door het Canadese leger op 12 april 1945 (Operatie Cannon­shot), waarmee de bevrij­ding van wes­telijk Nede­rland begon.

Begraafplaats
De Oranje Vereniging Gorssel organiseert de jaarlijkse stille tocht naar en de aan­sluitende her­denking op de begraaf­plaats in Gorssel, met mede­werking van De Harmonie Gorssel-Eefde.
Oorlogsmonument FotoHG mei2019Oorlogsmonument begraafplaats Gorssel (2019)Om 19.30 uur vertrekt de stille tocht vanaf museum MORE aan de Hoofd­straat in Gorssel naar de begraaf­plaats. Daar volgt om 20.00 uur twee minuten stilte. Een leerling van de Vuller­school draagt een gedicht voor en de voorzitter van de Oranje­vereniging, raads­leden Marleen van der Meulen en Ron Blaauw en scouts leggen kransen bij het oorlogs­monument, het Indië­monument en de graven van Willem Voor­beijtel Cannen­burg en Gerard Wouter van den Wall Bake, beiden gefusilleerd op 5 april 1945 bij de Oxerhof in Colm­schate.
Voorbeijtel kleinGraven van gefusilleerden bij de OxerhofHet oorlogs­monument op de begraaf­plaats bevat de graven van A. (Aron) Polak, Fr. (Frans) Bennekers, L.W.F. (Lourens) van Velden, A.G. (Andries) Brinkman, G.H.W.J. (Gerrit) Loman, L.H.J.J. (Louis) Mazel en J. (Jacob) Meijer. Zij werden op 24 september 1944 door de bezetter gefusilleerd. Voor hen is ook bij de fusillade­plaats aan de Joppe­laan een herdenkings­plek opgericht, waar de Historische Vereniging De Elf Marken jaarlijks bloemen legt. Dat doet de historische vereniging ook aan de Linde­boom­weg bij het monument voor de om­gekomen Engelse piloot William Robert Stephen Hurrell.

Kerk
Foto Nico van Riessen 2 002 kleinFoto van Joodse kinderen in 1942Aansluitend aan de stille tocht, om 20.45 uur, is er in de protestantse kerk in Gorssel een solo­voorstelling van Nico van Riessen, getiteld ‘Een foto‘. De foto waar­door Nico van Riessen geroerd en geïnspireerd raakte, is onderdeel van de tentoon­stelling 'Geschiedenis Joods Deventer' in het Etty Hillesum Centrum te Deventer. De foto toont 22 Joodse kinderen uit Deventer en is in 1942 gemaakt ter gelegen­heid van Joods Nieuwjaar. Bij toeval kwam de foto in 1998 achter een schilderijtje vandaan en kwam in handen van Meier de Leeuw, die samen met anderen veel speur­werk heeft verricht om de kinderen te iden­tificeren. Men achter­haalde waar de kinderen woonden, wie hun ouders, broertjes en zusjes waren, tot en met de datum waarop ze in de kampen zijn vermoord. Eén jongetje heeft men niet kunnen traceren en hij heeft dus geen verhaal. Dat jongetje speelt de hoofd­rol in de voor­stelling 'De foto' van Nico van Riessen. De voor­stelling duurt ongeveer 35 minuten.

Vieren

Fietstocht
Bevrijdingsdag 5 mei begint ’s middags met de jaar­lijkse fiets­tocht van de Oranje­vereniging door het mooie land­schap van Gorssel en omgeving. De start is tussen 12.30 en 13.30 bij Eetcafé De Hoek in Gorssel. Er kan uit twee afstanden gekozen worden: 29 km of 34 km. De pitstop met fris en fruit wordt verzorgd door Jumbo Brinkman en de Traiteur Gorssel. De fietstocht eindigt in het Openlucht­theater in Gorssel, waar Eetcafé De Hoek een kleine maaltijd voor de fietsers zal serveren. De kosten voor de fiets­tocht bedragen voor volwassenen € 2,50 zonder en € 5 met maaltijd en kinderen betalen € 1 zonder en € 2,50 met maaltijd.

Openluchttheater
OLT CelticWind JTE kleinOpen podium in het Openluchttheater Gorssel op 5 meiAansluitend aan de finish van de gezins­fietstocht, vanaf 16.00 uur, zijn er optredens in het Openlucht­theater. Bevrijdings­dag wordt gevierd met een open podium voor inwoners van Gorssel, met verhalen en muziek van nu en langer geleden. Veel Gorsselse artiesten en muzikanten treden deze middag op. Er is zelfs een groot gelegenheids­koor onder leiding van Juliëtte Dumoré te horen. 
De regie is in handen van Erik Bötzel en Henk Veenendaal.


Redactie Gorssel.nl
2 mei 2019

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends