Laatste nieuws

Herdertjestocht in teken van ‘Kroamschudd’n ‘bij Maria

Zondag 18 december j.l. heeft een lange stoet mensen de Herdertjestocht gelopen. Een prachtig evenement van de Protestantse Gemeente Gorssel/Epse, dat dit jaar in teken stond van ‘Kroamschudd’n bij Maria’. Hoeveel mensen er zijn geweest kon de teller niet melden, omdat het druk zo was dat de teller de tel kwijtraakte. Ook de ‘Kroamschudder’ weet het niet, ze was constant bezig met voordoen hoe je de baby vasthoudt als je gaat ‘Kroamschudd’n’.

herder2Traditiegetrouw hadden bakkers een meter krentenbrood gebakken. Maar het was al grotendeels op voordat het bij Maria aan kwam. En de verwarring was groot want er waren in de route maar liefst vier Maria’s. Maria met de Engelen, Maria hoogzwanger(echt) aan het pakken voor de reis, Maria met de ezel op weg en Maria in de stal. Verder waren er drie keer een Jozef en drie Wijzen uit het oosten met grappige kameelverzorgers.

herder15De route viel in de smaak dit jaar bij de mensen die de tocht liepen. Er was veel te zien en te horen. Kinderkoor The Christmas Carols zong bij de start bij de Romeinen en waren in de lange rij wachtenden te horen en zorgden voor afleiding. De klanken van de Boundless Brass Band waren verrassend bij de schapen en gaven de juiste kerstsfeer. De Joppebloazers met de mooie midwinterhoornklanken klonken door heel Gorssel heen en waren overal in de route te horen. Daan Kien en Henk Veenendaal hadden een ‘Maria’ repertoire die je in verroering bracht in de Herberg, zo dat je alles om je heen vergat. De baker­vrouwen van TheaterErf ’t Walle waren bezig met de lakens voor Maria, waar ze naar op weg waren. Hygiëne vonden ze erg belangrijk en zijn nu nog steeds aan het wassen. Dames van de felicitatie­dienst hebben heel wat handen geschud en lieten een spandoek zien met ‘Hoera, het is een jongen’. De marktkoop­vrouwen hebben aan nog nooit zo veel mensen het licht doorgegeven. De Schriftgeleerden hebben veel namen op perkament staan en zijn nog bezig met tellen daarvan. De kraampakket sjouwers waren in de war met de naam van de plaats waar het pakket heen moest. Gelukkig wist het publiek dat het naar Bethlehem gebracht moest worden. Er zijn bijna 34 pakjes met sterretjes aangestoken door de bezoekers. De sterrenaanstekers zien nu nog sterretjes!

herdertjestocht104En dan eindelijk de kroamvisite meisjes met maar liefst 512 lange vingers met blauwe muisjes. Jozef en Maria en de baby in de stal hebben vele felicitaties en cadeaus in ontvangst mogen nemen.
De mensen keerden terug naar huis en de herders gingen met de schapen weer verder in de nacht. De Herdertjestocht is een evenement in Gorssel dat niet meer weg te denken is!

De organisatie bedankt Stefan Wester­beek van SoundWave die alles mooi had uitgelicht en Willem Mogezomp van De Hoek voor 2 heaters en een tent. De route had nooit gelopen kunnen worden als er geen 8 verkeer­regelaars, 18 lichtjes­aanstekers, 7 chocolade­melk­schenkers voor 75 liter warme chocolade­melk, 1 soepkoker, 4 schmink­vrouwen, 1 koster, 3 licht hulpen en 46 spelers waren geweest die zich vrijwillig ingezet hebben.
 

 
Gorssel, 24 december 2016

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends