Laatste nieuws

Het Dommerholtsveer als rustpunt voor fietsers en wandelaars

Van Gorssel naar Wilp

Meneer en mevrouw Van Gever zijn op vakantie in Almen. Ze zijn onderweg naar Deventer. “We hebben gelezen dat je prachtig langs de IJssel kunt fietsen”, vertelt meneer Van Gever. De Brabantse toeristen kenden het fiets-voetveer niet, maar ontdekten dit via een stippellijn op de fietskaart. “Het lijkt ons mooi om Deventer vanaf de andere kant van het water te zien liggen. Het tochtje met de veerpont biedt ons die mogelijkheid.” De omgeving vinden ze ‘bijna net zo mooi als Brabant’. Mevrouw Van Gever beaamt dit: “Ik zou hier zelfs wel kunnen wonen met die prachtige huizen en weidse uitzichten.” 

Van Wilp naar Gorssel
In Wilp stappen Hans en Irene op. Ze dragen stevige wandelschoenen. “We zijn vanochtend om 6.00 uur gestart met een wandeling vanuit Klarenbeek”, vertelt Hans. Om 10.00 uur ’s ochtends hebben zij er al een tocht van 16 kilometer op zitten. Hans en Irene wonen in Zutphen. Ze wandelen regelmatig in de omgeving en maken daarbij soms gebruik van de veerpont. “We vinden de wandeling naar Deventer niet leuk. Daarom snijden we hier af. Het is jammer dat je niet via de dijk verder kunt lopen.”

Van Gorssel naar Wilp
Vader en Zoon Van ’t Veld stappen met hun racefietsen op aan de Gorsselse kant. Ook zij kozen de tocht met het veer speciaal uit. “We gaan op familiebezoek in Heerde en binnendoor is het veel mooier fietsen.” Vader komt uit Eefde en zijn zoon uit Warnsveld. Ze kennen de omgeving op hun duimpje. “Het veer is een unieke overstap middenin de uiterwaarden. Dat maakt de fietstocht zoveel mooier”, vertelt meneer Van ’t Veld. “Het is jammer dat ‘ie maar tot zes uur vaart. Op de terugweg moeten we dus een andere route bedenken.” Vader en zoon stappen af in Wilp. Ze gaan op voor een rustige fietstocht.

Van Wilp naar Gorssel
Van knooppunt tot knooppunt is hun fietstocht uitgestippeld. Meneer en mevrouw Fieback gaan voorbereid op pad. Ze logeren in een Bed & Breakfast in het centrum van Deventer en fietsen elke dag een andere tocht in de omgeving. “Mijn man noteert alle nummers van knooppunten en zo stippelen we steeds een rondje uit. Dat werkt ideaal.” Het echtpaar komt uit Hazerswoude en kent de omgeving van Deventer redelijk goed.  “Vroeger kwamen we hier ook, maar toen met de boot. Nu bekijken we de omgeving vanaf het land”, vertelt meneer Fieback. Het Dommerholtsveer kon op hun route niet ontbreken.

Schipper Teus vaart ongeveer elke tien minuten van Gorssel naar Wilp of terug. “Soms is het passen en meten om alle passagiers en hun fietsen mee te krijgen. Je wilt hen niet te lang aan de wal laten wachten en tegelijkertijd zuinig omgaan met hun (vaak dure) fietsen.” De schipper woont in Brabant, maar in het vaarseizoen slaapt en werkt hij om de week op de pont. Hij geniet zichtbaar van zijn werk. “In de Achterhoek wonen veel vriendelijke mensen. Je hebt aan boord altijd een gezellig praatje.”

Vaartijden van het veer

Eind april t/m eind oktober: dagelijks van 9:30 tot 18:00 uur.
 Op Hemelvaartsdag van 8:00 tot 18:00 uur.


Gorssel.nl
17 augstus 2012

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends