Wat een verandering op de ruim vier hectare tuingrond aan de Gorsselse Enkweg waar voorheen Henk en Gerdi Makkink hun zachtfruitbedrijf hadden en in de schaftwagen aan de weg hun fruit verkochten. Nu is er een voor iedereen toegankelijke tuin, zelf plukken, zelf straks je voedselpakket samenstellen, met een betalingssysteem naar draagkracht. Met de agro-ecologische tuin willen de nieuwe beheerders een bijdrage leveren aan datgene wat voor mens, dier en natuur het meest verantwoord is. Een tuin waarvan de helft van de grond bestemd is voor de ‘niet-mens’, met als naam: De Tuinen van de Egel.
Gorssel.nl ging op bezoek en sprak met de drie gedreven nieuwe boeren. Om die te spreken moet je een stuk door de boomgaard naar achteren lopen. Daarbij viel het al meteen op dat veel mensen al gebruik maken van de tuin. Er werd al volop kersen geplukt. De Tuinen van de Egel is dan ook prachtig gelegen langs fiets- en wandelroutes in het buitengebied van Gorssel.
De boeren Dido, David en Wouter
Met z’n drieën zijn ze de boeren die de Tuinen van de Egel inhoud en vorm geven: Dido van Oosten, David van den Berg en Wouter Roos, alle drie afkomstig uit Amsterdam. Idealistisch en enthousiast, en met een duidelijke visie over hoe een bijdrage kan worden geleverd aan een betere wereld voor alles wat leeft en groeit. Ze zijn gedreven om een pluktuin te creëren waar mens, dier en natuur even belangrijk zijn. De tuin brengt nu nog niet voldoende op en ze hebben er alle drie een baantje bij. Maar een inkomen dat voldoende is om van te leven is genoeg, daar stellen ze geen hoge eisen aan.
Stichting Kapitaloceen
De aankoop van het perceel aan de Gorsselse Enkweg is gefinancierd door de Stichting Kapitaloceen, waar de drie ook initiatiefnemers en bestuurders van zijn. De stichting verkrijgt via crowdfunding rentevrije leningen van particulieren en zet dat in om landbouwgrond met monocultuur of intensieve veeteelt te kopen. Die grond wordt, onder strikte voorwaarden, gratis beschikbaar gesteld aan boeren voor gebruik door mens, dier en natuur.
Voorwaarden
De voorwaarden waaraan de boeren van de Tuinen van de Egel moeten voldoen zijn gebaseerd op een agro-ecologische benadering. 50 % van het land is gereserveerd voor de niet-mens, dus voor planten, dieren, vogels, alles wat de natuur te bieden heeft. Dit betekent dat 50% van de grond niet mag worden ingezet voor bedrijfsmatige resultaten.
40% van het land wordt geleefd en gedeeld door mens en dier samen. Dat houdt in dat de op het perceel aanwezige fruitbomen, vruchtenstruiken en aardbeien niet meer worden afgeschermd voor de dieren. De opbrengst is bestemd voor mens en dier.
10 % van het land is gereserveerd voor de mens. Hier worden specifieke groenten geteeld die bedoeld zijn voor de door de deelnemers zelf samen te stellen voedselpakketten.
Het ’verdienmodel’
De drie boeren verwachten te kunnen leven van de opbrengsten van de groentepakketten, waarvoor abonnementen kunnen worden afgesloten. Uit ervaringen elders in het land en op basis van eigen berekeningen verwachten ze dat dat haalbaar zal zijn. Doordat niet voor het gebruik van de grond hoeft te worden betaald en geen landbouwmachines worden aangeschaft of gebruikt, kunnen de kosten heel laag worden gehouden.
De hoogte van de abonnementsprijzen is afhankelijk van het inkomen. Voor de initiatiefnemers is het belangrijk dat goede, gezonde voeding voor iedereen, ongeacht het inkomen, bereikbaar is.
Eerlijk, sociaal en verantwoord ondernemen is een belangrijk uitgangspunt van hun werk.
Zelf groente en fruit oogsten
Iedere deelnemer haalt zelf de groente uit de tuin en plukt de bessen en andere vruchten. Zo stel je zelf je pakket samen. Of je nu één of drie keer in de week op de tuin komt, dat maakt geen verschil zolang je alleen maar voor je eigen gezin haalt. Zo wordt aan het eten van gezonde groente en fruit ook de beleving van het zelf oogsten toegevoegd. Ook kunnen er in de tuinen bloemen worden geplukt. De tuin is altijd open, men kan er altijd terecht.
Inmiddels zijn de eerste abonnementen voor een groentepakket afgesloten. Binnenkort kunnen al een aantal groenten geoogst worden, zo ook zwarte en rode bessen en pruimen.
Naast groente en fruit kunnen in de toekomst ook basisproducten van de biologische groothandel als onderdeel van het groentepakket verkregen worden. Dan kan iedereen er een echte biologische maaltijd van maken.
Vertrouwen
Momenteel kunnen er kersen worden geplukt die dan naar draagkracht betaald moeten worden. Betaling vindt plaats door het geld in een mandje te doen of per bank over te maken. De bijdrage voor de groentepakketten is ook naar draagkracht. Iemand met een hoog inkomen betaalt aanzienlijk meer dan iemand met een laag inkomen. De deelnemer bepaalt zelf in welke bijdrage-categorie hij of zij zit. Hierop is geen controle. Vertrouwen in de medemens, in elkaar is ook een belangrijk uitgangspunt van de filosofie van de drie boeren.
Reacties van mensen die kersen plukken
Kwamen de mensen in het verleden niet verder dan het verkooppunt aan de weg, nu zijn er al velen die de stap verder hebben gezet en tussen de rijen kersenbomen kersen hebben geplukt.
“De mensen vinden het zo leuk zelf te plukken” aldus Dido van Oosten. “Ook het zelf bepalen wat er betaald moet worden, gaat heel goed” aldus Dido. Wel realiseert ze zich dat er altijd mensen zullen zijn, die minder betalen dan ze eigenlijk zouden moeten. “Dan zullen die mensen daar wel een reden voor hebben” reageert Dido heel laconiek.
Leren maaien met de zeis
Gif en bestrijdingsmiddelen zijn uit den boze, en ook op benzine of olie draaiende machines worden niet gebruikt. Het werk wordt met de hand gedaan of met hulpmiddelen ‘van vroeger’. In de tuin zal regelmatig gras gemaaid moeten worden. Dat zal met de zeis moeten gebeuren. Die hebben ze al wel, al vereist het gebruik van de zeis nog wel enige bijscholing. De boeren kijken uit naar iemand die hen zeisles kan geven.
Informatie en contact
Geïnteresseerden kunnen op de tuin informatie krijgen. Dan wel tussen de rijen kersenbomen doorlopen tot achter de kersen. Daar worden de groentetuinen opgezet en daar zijn de boeren vaak aan het werk. Zij zijn niet alle dagen aanwezig. Informatie is ook te krijgen op onderstaande de website of via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Redactie Gorssel.nl
17 juni 2022