Maanden is fotograaf Ton Kannegieter (bijna 91 jaar) bezig geweest met de voorbereiding van zijn prachtige foto expositie ‘Hier en Daar en Toen’ in ’t Trefpunt in Gorssel. Duizenden dia’s en foto’s zijn uitgezocht, er is gewikt en gewogen en uiteindelijk is de keuze op deze mooie selectie gevallen.
'Hier en Daar en Toen’ is de komende maanden in ’t Trefpunt te bezichtigen.
Foto’s met een verhaal
Kannegieter houdt niet van shockerende fotografie, hij wil geen narigheid. Hij zoekt een mooie compositie en of dat nu mensen, landschappen, dieren of stillevens zijn, hij weet ze allemaal mooi in een foto te vangen. Achter iedere foto zit een verhaal, zoals bijvoorbeeld de acacia tegen de rozerode Afrikaanse hemel. De foto is, achteraf bezien, met gevaar voor eigen leven genomen.
De expositie bevat onder meer een serie van drie foto’s, genaamd ‘hoogtevrees’, op diverse plekken in de wereld genomen. Het zijn drie verschillende interpretaties van hoogtevrees, stuk voor stuk mooie composities: een stukje grond, vanaf een boom bewaakt tegen varkens en olifanten (Indonesië, 1985), hoge telefoonkabelpalen (Spanje, 1975) en een wolkenkrabber met glazenwasser (Sidney, 1988).
Fruitschaal
Kannegieters favoriete foto van de expositie is ‘Fruitschaal’ uit 2012. De lichtval, de hele compositie, alles klopt. De foto hangt apart en komt zo goed tot zijn recht; Kannegieters kleindochter heeft de plek bepaald. Van al deze foto’s komt deze foto het meest in de buurt van kunst. ”Ik wil niet verheven spreken, maar het is een bijdrage aan het artistiek genot.”
Veel gereisd
Kannegieter heeft vanaf 1951 over de hele wereld gereisd. Hij noemt het een voorrecht dat hij heeft moeten en kunnen reizen voor zijn werk. Het reizen begon in Suriname voor een stage (1951); Kannegieter studeerde aan de Landbouwhogeschool van Wageningen. Van zijn ouders kreeg hij een met Verkadepunten bij elkaar gespaard Kodakboxje mee. Zo is de liefde voor fotografie ontstaan.
Na Suriname volgden nog Ghana, waar hij werkzaam was in de tropische landbouw, Venezuela en Ceylon Sri Lanka (hier werkte hij voor de FAO) en vervolgens kwam hij, na nog heel veel internationale reizen gemaakt te hebben, via Enschede terecht in het mooie Gorssel.
Afsluiting
Kannegieter en zijn vrouw wonen sinds een jaar in De Bloemenkamp in Gorssel. Hij is hier naartoe gekomen vanwege zijn dochter, kunstenares Dorien Plaat en het bevalt hem en zijn vrouw uitstekend. Voor de fotograaf is het een mooie afsluiting van zijn fotocarrière, er zit te veel werk in. Hij heeft drukke dagen en vanwege zijn respectabele leeftijd is zijn tempo nu anders. Hij wil, na deze enerverende tijd, tot rust komen en dan misschien een reis naar het Zwarte Woud maken of naar Zwitserland, waaraan hij ook mooie herinneringen heeft. Of lezingen en musea bezoeken … of gewoon de krant lezen en tv kijken.
Geld hoeft de fotograaf niet te verdienen aan deze expositie. Alles wat er na de onkosten overblijft, gaat naar Artsen zonder Grenzen. Een goede organisatie, waarvan je weet dat het geld goed wordt besteed.
Aanrader
De expositie kwam mede dankzij de welwillendheid van zijn vrouw en de hulp van zijn dochter tot stand. Kannegieter is tevreden met het resultaat en hoopt dat er veel mensen komen kijken.
Gorssel.nl vindt het bijzonder en een compliment waard, dat je in je 90ste levensjaar verhuist naar een nieuwe gemeente en dat je dan exposeert met prachtige foto’s. Een aanrader!
Redactie Gorssel.nl
1 november 2016
Uw reactie op nieuwsberichten is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Voor inhoudelijke vragen kunt u beter rechtstreeks contact opnemen met de betrokkenen.
Spelregels