Laatste nieuws

Historische militaire voertuigen in Gorssel

De Groene Soos, een vereniging voor lief­hebbers van historische militaire voer­tuigen, staat jaarlijks stil bij de ‘Operatie Cannon­shot’, de over­steek van de IJssel bij Gorssel door de geallieerde troepen op 11 april 1945. Met deze over­steek begon de bevrijding van de rest van Neder­land. De Groene Soos rijdt dan met haar voer­tuigen een route die betrekking heeft op deze operatie. Op 10 april 2023 doet de vereniging dat aan de Gorsselse kant van de IJssel. 

Veerweg
Cannonshot kleinOperation CannonshotEen colonne van ongeveer dertig voer­tuigen houdt om 12.30 uur pauze bij de gedenk­steen aan de Veer­weg in Gorssel. Er worden bloemen gelegd en om de slachtoffers te herdenken die bij deze operatie vielen. De Groene Soos: “De historische militaire voer­tuigen zijn niet alleen te bekijken, maar ze geven ook een beeld van de inspanningen die geleverd zijn om vrij­heid en vrede te bereiken”. 
Na de herdenking aan de Veer­weg vervolgen de voertuigen hun route in Gorssel via de Molen­weg, Kamperweg en Lindeboom­weg, om vervolgens langs het zwembad Gorssel weer te verlaten. 

Operatie Cannonshot
Op 10 april 1945 bevrijdden de Canadezen Gorssel. Een dag later begonnen zij ‘Operation Cannon­shot’. Het begin van de bevrijding van de rest van Nederland, na het mis­lukken van Operatie Market Garden.
Toen de Canadezen de oostelijke IJssel­oever tussen Zutphen en Deventer in handen hadden, konden ze beginnen aan de over­steek van de rivier. De operatie was voor­bereid tijdens overleg op de Gorsselse hei, onder de code­naam ‘Operation Cannonshot’. Doel was het vormen van een bruggen­hoofd over de IJssel.
Veerweg kleinJaarlijkse herdenking VeerwegDe actie begon op 11 april 1945 rond 16.00 uur. Vlieg­tuigen vlogen laag over en verstrooiden hun projectielen waaier­vormig over de grond. Deze ‘scheer­vliegers’ bestookten de over­kant van de IJssel met rook­granaten, die de uiter­waarden en het hele dorp Gorssel in een dichte mist hulden. Een half uur later stak de eerste van de 27 Buffalo’s (amfibische rups­voertuigen) ten noorden van de Hout­wal de IJssel over. De Duitsers sloegen terug, waardoor in de nacht van 11 op 12 april hevig werd gevochten om het behoud van de bruggen­hoofden. Een dag later werd onder hevig granaat­vuur bij de Hout­wal in Gorssel een ponton­brug over de IJssel gelegd. Om 02.00 uur waren de brug en twee pontons klaar en kon de op­mars naar het westen beginnen. (Bron: De Elf Marken.)
Bij het gedenk­teken aan de Veerweg in Gorssel vindt, net als aan de overkant in Wilp, jaarlijks een herdenking van Cannon­shot plaats.

Programma 10 april 2023
12.30 uur: Aankomst voertuigen van De Groene Soos aan de Veerweg
13.00 uur: Welkom namens Oranje Vereniging Gorssel en Zorgtuin Gorssel
13.01 uur: Toespraak Willem de Rode
13.10 uur: Bloemen leggen bij de gedenksteen
13.30 uur: Vertrek voertuigen, route door Gorssel

Publiek is welkom aan de Veerweg en langs de route om de historische voertuigen te bekijken.


Redactie Gorssel.nl
4 april 2023

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends