Laatste nieuws

Historische militaire voertuigen in Gorssel

Zondag 14 april 2024 was een colonne historische militaire voertuigen te zien bij de gedenk­steen van de ‘Operation Cannonshot’ aan de Veerweg in Gorssel. Een bonte stoet (althans, wel allemaal groene) oude leger­voertuigen en evenzovele chauffeurs en bijrijders deed Gorssel aan. Het waren voer­tuigen van leden van de vereniging De Groene Soos, die praktisch elk jaar een route rijden die verband houdt met het begin van de bevrijding van het westen van Nederland op 11 april 1945: Operation Cannonshot.

Operation Cannonshot
Cannonshot2024 kleinHistorische militaire voertuigen langs de Veerweg in GorsselOp 10 april 1945 bevrijdden de Canadezen Gorssel. Een dag later begonnen zij ‘Operation Cannonshot’. Dat was het begin van de bevrijding van het westen van Nederland, na het mis­lukken van Operatie Market Garden. De operatie was voorbereid tijdens overleg op de Gorsselse hei, onder de code­naam ‘Operation Cannonshot’. Doel was het vormen van een bruggen­hoofd over de IJssel.
De actie begon op 11 april 1945 rond 16.00 uur. Vliegtuigen vlogen laag over en verstrooiden hun projectielen waaier­vormig over de grond. Deze ‘scheervliegers’ bestookten de overkant van de IJssel met rook­granaten, die de uiterwaarden en het hele dorp Gorssel in een dichte mist hulden. Een half uur later stak de eerste van de 27 Buffalo’s (amfibische rups­voertuigen) ten noorden van de Houtwal de IJssel over. De Duitsers sloegen terug, waardoor in de nacht van 11 op 12 april hevig werd gevochten om het behoud van de bruggen­hoofden. Een dag later werd onder hevig granaat­vuur bij de Houtwal in Gorssel een ponton­brug over de IJssel gelegd. Om 02.00 uur waren de brug en twee pontons klaar en kon de opmars naar het westen beginnen (bron: De Elf Marken).

Gedenksteen
De colonne van De Groene Soos hield onder grote publieke belangstelling halt bij het monument aan de Veerweg, waar een gedenk­steen herinnert aan de oversteek van de IJssel van het 1e Canadese Legercorps. Er werd stilgestaan bij de 506 slacht­offers die bij Operation Cannonshot zijn gevallen en uit de mond van Johan Wolters, die hier destijds als achtjarige woonde (en er nu nog steeds woont) kon het publiek vernemen hoe dat destijds in zijn werk ging. Zijn ooggetuigen­verslag bracht het publiek even terug naar die tijd.


Redactie Gorssel.nl
14 april 2024

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends