De Historische Vereniging De Elf Marken viert in 2023 haar 40-jarig jubileum. In die 40 jaar is de vereniging tot de belangrijke culturele organisaties in de voormalige gemeente Gorssel gaan behoren. Via vele kanalen informeert ze haar leden en overige bewoners van de dorpen Epse, Gorssel, Eefde, Harfsen, Almen en de buurtschappen Joppe en Kring van Dorth over de historie van hun directe leefomgeving. Carnavalsvereniging De Gorsselnarren had een bijzondere rol bij het ontstaan van De Elf Marken. Hoe zat dat eigenlijk?
Gorsselnarren
De oprichting van de oudheidkundige vereniging kwam uit onverwachte hoek. Voor haar nieuwjaarsreceptie in 1983 was de Gorsselse carnavalsvereniging ‘De Gorsselnarren’ op zoek naar iets leuks om de receptie te omlijsten. Gorsselnaar Ad de Ruiter had een film in zijn bezit die muziekvereniging Kunstmin in 1952 van Gorssel en Epse had laten maken. Die kon hij tijdens de receptie wel vertonen. Zo gezegd, zo gedaan. Die vertoning werd een geweldig succes. Er werd zelfs al geopperd om een oudheidkundige vereniging op te richten. Leden van De Gorsselnarren plaatsten alvast een bord voor de Haitinkhof (nu De Everdinahof geheten), aan de Hoofdstraat in Gorssel met onder meer de tekst: ‘Hier komt de oudheidkamer van de gemeente Gorssel’. Dat zorgde voor de nodige druk om door te zetten.
Enthousiaste samenwerking
De gemeente Gorssel stond volledig achter het initiatief en verleende waar mogelijk haar medewerking. Ook de notaris bood zijn hulp aan bij het opstellen van de statuten. De eerste uitgave van het verenigingsorgaan Ons Markenboek werd zelfs op het notariskantoor getypt en daarna op het Gorsselse gemeentehuis (nu onderdeel van Museum MORE) gedrukt. De Roskam stelde zaal Concordia ter beschikking voor de oprichtingsvergadering en de Stichting Gelders Oudheidkundig Contact stond de oprichters met raad en daad bij. Kortom, iedereen werkte enthousiast mee.
De oprichting
De formele oprichtingsvergadering vond plaats op 27 september 1983. Er werd een bestuur gekozen dat bestond uit tien personen: twee leden uit elk dorp (Gorssel, Eefde, Epse, Almen en Harfsen) van de gemeente Gorssel. Gemeentearchivaris Jan Eefting werd benoemd tot adviseur. Als naam voor de nieuwe vereniging werd gekozen voor ‘De Elf Marken’. De gemeente Gorssel was immers in de Franse tijd (1811) uit elf marken ontstaan. Die elf marken waren: Almen, Wolfeler, Angeren, Rijsselt, Eefde, Eschede, Gorssel, Harfsen, Epse en Dommer, Dorth en Schoolt.
Geen museum
De vraag was: wordt De Elf Marken ook een museum, of wordt de geschiedenis van het werkgebied vastgelegd door middel van verhalen, foto’s, films en dergelijke? Al snel was de conclusie dat een museum niet realistisch was. Tot op de dag van vandaag beperkt de vereniging zich tot het vastleggen van de historie in teksten, verhalen, films en video’s. Deze kennis wordt via de kwartaaluitgave ‘Ons Markenboek’, e-mailnieuwsbrieven, lezingen en boeken aan de leden overgedragen.
Richtershuis
Een eigen onderkomen voor vergaderingen, voor het opslaan van documentatie, voor foto’s, dia’s, films, boeken en dergelijke was er na de oprichting nog niet meteen. De eerste bestuursvergaderingen werden in een zaaltje van Hotel De Roskam gehouden en vrijwilligers waren regelmatig in het Gorsselse gemeentehuis te vinden, waar ze de archieven doorspitten. Via een eigen ruimte in Almen en een gedeelte van een kleuterschool aan de Hulstweg in Harfsen kon de vereniging verder groeien. In september 2011 nam De Elf Marken zijn intrek in het speciaal voor de vereniging gerestaureerde Tramstation aan de Van der Capellenlaan in Gorssel.
De Elf Marken viert het 40-jarig jubileum gedurende het jaar met feestelijke avonden in elk van de vijf dorpen, waarbij een presentatie wordt gegeven over de geschiedenis van het betreffende dorp.
Gorssel, 4 januari 2023