Laatste nieuws

Hoe is het met Cynthia?

Ruim vier jaar geleden werden Gorssel en Eefde opgeschrikt door het nieuws dat Cynthia Rouw MS had. Ze kon nauwelijks meer lopen. “Uitbehandeld” zeiden de artsen, maar een zware stamcel­transplantatie in Mexico, financieel mogelijk gemaakt door allerlei acties van familie en dorps­genoten, hielp haar weer op de been. Gorssel.nl ging op bezoek bij Cynthia om te horen hoe het nu met haar gaat.

Multiple Sclerose
Cynthia werd in 2015 geconfronteerd met de ziekte multiple sclerose, kortweg MS*. Haar huisarts Leon Salimans begeleidde haar een aantal jaren. Haar gezondheid ging snel achteruit. Haar bewegings­vrijheid werd snel minder, lopen werd een steeds groter probleem en traplopen ging bijna niet meer. Ondanks behandelingen bij de neuroloog verslechterde haar toestand dramatisch. Salimans wees Cynthia op de mogelijkheid van een stamcel­transplantatie die onder andere gedaan wordt in het verre Mexico. Familie en vrienden startten een crowdfunding in Gorssel en Eefde om dat financieel mogelijk te maken.

Crowdfunding
Hoe trots kun je zijn op Gorssel en je geboortedorp Eefde, wat momenteel weer haar woonplaats is. Enorme acties kwamen in oktober 2019 op gang om het bedrag dat nodig was voor de reis naar Mexico en de behandelingen bij elkaar te sprokkelen. Gorssel en Eefde sloegen de handen ineen, hoe hart­verwarmend was de manier waarop binnen de kortste keren allerlei initiatieven vorm kregen. Verkoop van bloemstukken, nestkastjes en kerstbomen, de dagopbrengst van de plaatselijke kapper, collectebussen werden overal neergezet, en zelfs de Mont Ventoux werd vier keer beklommen door Cynthia’s broer. De acties sloegen aan, de financiering kwam rond en op 4 januari 2020 vertrok Cynthia met haar toenmalige partner Jeroen Holtkuile naar Mexico.

Zwaar
Cynthia2024HomeCynthia Rouw kan haar gewone leven weer oppakken na zware behandelingen tegen MS in MexicoHoe zwaar was het om dochter Esmee achter te laten, hoe onzeker was haar toekomst. Er volgde een zware tijd en er waren complicaties. Cynthia heeft vijf keer een infuus gehad met rode bloed­lichaampjes, haar bloeddruk was te laag, hartslag te hoog, koorts­aanvallen volgden elkaar op maar uiteindelijk sloeg de behandeling prachtig aan en op 4 februari 2020 kwam Cynthia thuis. Ze moest eerst in quarantaine en Esmee bleef daarom nog een paar nachtjes bij haar opa en oma i.v.m. school. Voor Esmee in de buurt van haar moeder mocht komen moest ze eerst daar onder de douche en dan kon ze heel even bij mama spelen. Mama moest nog bijkomen van alles.

Corona
Een week na thuiskomst kon Cynthia weer enigs­zins traplopen, twee weken later fietste ze kleine stukjes op haar elektrische fiets en ze oefende intensief om weer te lopen zonder stok. Maar juist op dat moment ging de wereld in quarantaine om de corona­pandemie te pareren. Een moeilijke periode volgde.

En nu?
Inmiddels zijn we 4 jaren verder, hoe gaat het met haar? De behandeling laat een heel mooi resultaat zien. Cynthia wandelt gewoon een uur lang met haar zus, ze fietst, loopt trappen op en af en komt langzaam weer in het normale leven terug. “Ik ben tot nu toe niet achteruitgegaan gegaan, alleen maar vooruit en dat was ook het doel van de behandeling”. Haar therapeute is helemaal enthousiast, wat een resultaat! Wel blijft er het feit dat ze medicatie gebruikt omdat ze pijn in haar lichaam voelt, maar haar kwaliteit van leven is enorm vooruit gegaan.

Cynthia wil iedereen wel persoonlijk dankzeggen dat ze deze stap kon maken. “Ik voel me dankbaar naar iedereen maar ook roept het een gevoel van onzekerheid op. Wat een rijkdom dat iedereen voor mij zo genereus was.”
 

* Multiple sclerose (MS) is een progressieve auto-immuun­ziekte van het centraal zenuw­stelsel. Zoals de meeste auto-immuun­ziekten treft multiple sclerose meer vrouwen dan mannen. Het komt ook meestal voor bij jonge volwassenen, vooral tussen de 20 en 40 jaar oud.

  
Redactie Gorssel.nl
14 januari 2024

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends