Laatste nieuws

Hoe oud is de IJssel?

Wie wil weten hoe oud de rivier de IJssel eigenlijk is, kan een interessante lezing bijwonen van de Stichting IJsselhoeven. De lezing vindt plaats op 19 november 2015 in Drempt.

Rivieren komen en gaan
Dijkdoorbraak IJssel Gorssel 9 juni 1995Dijkdoorbraak bij Gorssel op 9 juni 1995Stichting IJsselhoeven organiseert een lezing over ouderdom en ontstaan van de IJssel. De lezing wordt gegeven door dr. Bart Makaske, verbonden aan de Universiteit van Wageningen (Leerstoelgroep Bodemgeografie en Landschap).
Bart Makaske laat aan de hand van satellietfoto's zien hoe rivieren komen en gaan en in de loop van de tijd een andere weg zoeken. Vervolgens maakt hij de toehoorders deelgenoot van de resultaten van het onderzoek dat hij met twee collega's deed naar de leeftijd van de IJssel.

Stichting IJsselhoeven

De Stichting IJsselhoeven is in 2003 opgericht door een groep bewoners die het verdwijnen van de karakteristieke IJsselhoeven aan het hart gaat. De IJsselhoeven zijn grote beeldbepalende boerderijen in de IJsselvallei, herkenbaar aan het dwarsgeplaatste voorhuis (T-vorm) met vaak meerdere grote schuren erbij. Ze zijn gebouwd in de rijke 19e eeuw door graanboeren. Zij zijn de stille getuigen van het rijke verleden van de IJsselvallei. 

Informatie
De lezing van Bart Makaske vindt plaats op donderdag 19 november 2015 om 20.00 uur in de St. Joriskerk, Kerkstraat 1 in Drempt. De entree is € 5,- per persoon. In de kerk is een ringleiding aanwezig. Vanaf 19.30 uur is de kerk open en staat er een kopje koffie of thee klaar.
Reserveren vóór 17 november via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Gorssel, 6 november 2015

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends