Tijdens de Politieke avond van 9 mei 2022 werd tijdens een zogenaamde meningvormende tafel door de gemeenteraad gesproken over het collegevoorstel de subsidie voor de schouwburg in de stad Lochem per 2023 structureel te verhogen. Het collegevoorstel is nog onderwerp van debat in een komende raadsvergadering, maar lijkt een meerderheid tegemoet te kunnen zien.
InkomstenbronSubsidie grootste inkomstenbron schouwburg LochemDe totale subsidie voor de schouwburg zou dan (met indexering) in 2025 uitkomen op een jaarlijks bedrag van € 503.000. Volgens het college is een structurele verhoging van de subsidie (de grootste inkomstenbron van de schouwburg) noodzakelijk voor het voortbestaan van de schouwburg. De schouwburg Lochem wilde ook het eigendom van het gebouw overdragen aan de gemeente (tijdens de meningvormende tafel leek de PvdA dat een goed idee te vinden), maar dat wijst het college af. De gemeente is niet van plan (maatschappelijk) vastgoed in bezit te nemen. Dat past ook niet in het gemeentelijk accommodatiebeleid: de gemeente beperkt zich tot haar kerntaken en daar past het overnemen van het gebouw van de schouwburg niet bij. Zie in dit verband ook de zich al jaren voortslepende discussie rond de toekomst van ’t Trefpunt en zwembad De Boskoele in Gorssel.
Geen spel zonder grenzen
Er gaat dus (opnieuw) een groot subsidiebedrag naar een schouwburg in de stad Lochem.
Tjitske Ypma van LochemGroen! was het meest kritisch en wilde dat er meer geld voor cultuur naar de kernen gaat. Het is daarbij de vraag of de schouwburg in Lochem ook in de behoeften van de inwoners van de westelijke kernen voorziet: voor hen zijn culturele voorzieningen in nabije steden als Deventer, Zutphen en Apeldoorn in ruime mate beschikbaar en makkelijker te bereiken.
Wethouder Van Zeijts merkte op dat een schouwburg een regionale functie heeft (‘en dat is heel iets anders dan plaatselijke podia’) en dat er voor incidentele activiteiten projectsubsidies beschikbaar zijn. Daar wordt volgens de wethouder ruim gebruik van gemaakt.
Ook Gemeentebelangen had nog bedenkingen, maar de meeste fracties lijken bereid de subsidie structureel te verhogen tot het voorgestelde bedrag. Alle partijen spreken tegelijkertijd wel de hoop uit dat er na 2025 niet opnieuw discussie ontstaat over subsidieverhoging: “Er is al heel veel geld naar de schouwburg gegaan en hier moet het nu wel bij blijven”.
Meerderheid
Een enkele partij had behoefte een motie of amendement in te dienen. Het raadsvoorstel komt dus als debatonderwerp op de agenda van een volgende raadsvergadering en lijkt af te stevenen op een meerderheid.
Redactie Gorssel.nl
10 mei 2022