Laatste nieuws

Huiskamer voor veteranen in Detmerskazerne

Sinds 2016 bevindt zich in de voormalige Detmers­kazerne in Eefde een Veteranen Ontmoetings­centrum, geleid door veteraan en Gorssel­naar Serge van Dijk. Vanaf de oprichting in februari 2016 maakte het ontmoetings­centrum eerst enkele maanden gebruik van een ruimte in de Joppe­school in Joppe, waarna later dat jaar een verhuizing volgde naar het definitieve onder­komen: de officiersmess in het poort­gebouw van de voormalige Detmers­kazerne in Eefde. Serge van Dijk: “De tijd vliegt, binnenkort zitten we hier al weer acht jaar”.

Detmerskazerne
Detmers 2 kleinDe eerste steen van de Detmers­kazerne werd gelegd op 29 maart 1939, dus kort voor het uit­breken van de Tweede Wereld­oorlog. De eerste bewoners of gebruikers waren dan ook de Duitsers: in de kazerne was de opleiding van het National­sozialistische Kraftfahrkorps (konvooirijders) gevestigd.
Detmers 3 kleinNa de oorlog is de kazerne tot 2012 in gebruik geweest bij defensie en marechaussee. Na 2015 zijn de meeste gebouwen gesloopt, behalve het poort­gebouw (de hoofdingang). Dat heeft een nieuwe functie gekregen, onder meer dus als ontmoetings­centrum voor veteranen. 

Kameraadschap
Doelstelling van het veteranencentrum is het bevorderen van ontmoeting, kameraad­schap en saam­horigheid. Het centrum staat open voor jonge en oude veteranen, (ex)militairen, ex-dienstplichtigen, het thuis­front en andere belang­stellenden. Er worden regelmatig lezingen, film­avonden en maaltijden georganiseerd, alles in ‘militaire sfeer’.

Museum
Detmers 4 kleinIn de ruimte zijn onder meer voorwerpen tentoon­gesteld die bij de afbraak van de diverse gebouwen van de Detmers­kazerne zijn gevonden, zoals Duitse wapen­onderdelen. Maar het kleine museum toont bijvoorbeeld ook oud defensie­servies en delen van een vliegtuig­bom van 500 pond. Die bom werd in 2017 aangetroffen bij de aanleg van de nieuwe sluis in Eefde en tot ont­ploffing gebracht. 

Huiskamersfeer
Serge van Dijk: “Wij bieden een huiskamersfeer waar gezelligheid en saamhorig­heid centraal staan. Dit doen we met een aantal enthousiaste vrijwilligers die er elke keer weer een feestje van maken. Elke dag zijn we achter de schermen bezig om voor onze veteranen een mooie ontmoetings­plek te verzorgen, waar regelmatig sprekers komen of een gezellige maaltijd geserveerd wordt. Maar iedere andere geïnteresseerde is ook welkom om onze huiskamer te bezoeken voor een kopje koffie en de verzameling te bekijken”. 
De verzameling spullen die te maken hebben met de Detmerskazerne en met veteranen wordt met de dag groter. Maar er kan altijd wat bij. Serge: “Als mensen toevallig nog iets hebben dat in de verzameling past en dat wel willen afstaan, dan kunnen ze dat laten weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We ontvangen het graag”.

Openingstijden
Het Veteranen Ontmoetings Centrum Detmers­kazerne, Kazerneplein 6, 7211BM Eefde is geopend op maandag, woensdag en vrijdag van 19.00 tot 23.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur.


Redactie Gorssel.nl
16 februari 2024

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends