Laatste nieuws

Icoonproject 2013: Zorgtuin genomineerd

Op zaterdag 24 november beslist een deskundige jury tijdens de Groen Dichterbij Finale welke twaalf projecten de inhoudelijke begeleiding en financiële bijdrage van maximaal € 20.000 verdienen. Op vrijdag 16 november wordt om 11.40 uur op radio Gelderland aandacht aan de Zorgtuin besteed.

Groen Dichterbij
Groen Dichterbij is een platform waar kennis, inspiratie en diensten bij elkaar komen. Het is een initiatief van IVN, het Oranje Fonds, Buurtlink.nl en SME Advies en wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Naast de financiële bijdrage ontvangen de verkozen projecten ook ondersteuning van experts bij de uitvoering van hun plannen.

Voorwaarden Icoonproject
Van belang is dat de projecten een breed draagvlak hebben: het project moet aantoonbaar op steun kunnen rekenen van buurtbewoners en partijen als een woningcorporatie en/of de gemeente. Het moet gaan om een groen buurtproject, waarbij de nadruk ligt op groen en sociaal. Mensen gaan samen aan de slag om de directe leefomgeving te vergroenen, en groen wordt als middel ingezet om de leefbaarheid en sociale samenhang in de buurt te versterken. Buurtbewoners dienen actief betrokken te zijn en verantwoordelijkheid te nemen voor beheer en onderhoud. Er dienen met regelmaat activiteiten te worden georganiseerd in het kader van het project die diverse groepen buurtbewoners aanspreken. Het gaat om een bestaand project dat wil gaan uitbreiden, of een startend project waarvoor de plannen al wel concreet zijn uitgewerkt en dat in 2013 zichtbare resultaten op zal leveren.

Zorgtuin Gorssel
De zorgtuin Gorssel ligt aan de rand van het dorp op de voormalige gemeentewerf. Na de gemeentelijke herindeling werd deze gemeentewerf niet meer gebruikt en raakte in verval. Op de plek, een stuk grond, beklinkerd en met betonnen bielzen afgezet, vond vandalisme en overlast plaats. Met heel veel inzet van vrijwilligers, lokale ondernemers en stichting Munira is op het verwaarloosde terrein een prachtige tuin aangelegd, een veilige plek voor jong en oud, kwetsbare en weerbare burgers. Zo kunnen ouderen makkelijk naar buiten, waar ze kunnen genieten van de tuin, of helpen met het onderhoud en tuinieren. Ook scholieren komen er regelmatig, om bijvoorbeeld pompoenen te kweken voor de voedselbank.

Buurtbewoners kweken snijbloemen voor het zorgcentrum de Borkel, wekelijks worden verse snijbloemen (oude bloemenrassen zoals de korenbloemen geven veel herkenning en beleving) naar het zorgcentrum gebracht voor de koffiekamer. Er is een educatief programma over bijen voor de scholen in de omgeving. Voor jongeren is er een ondersteunend programma (empowerment) in de tuin in samenwerking met een leerplichtambtenaar. Een team vrijwilligers onderhoudt de tuin. Zo wordt de Zorgtuin een groeiende en bloeiende plek waar mensen elkaar ontmoeten en iets voor elkaar doen.
Deze Zorgtuin is vrij toegankelijk.

www.stichtingmunira.nl

www.groendichterbij.nl

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends