Op 14 juni 2017 start een groot cultureel evenement dat de IJsselvallei en de daarin liggende Hanzesteden voor binnen- en buitenlands publiek in de schijnwerpers zet. Ook Gorssel krijgt een (tijdelijk) kunstwerk, in de buurt van de veerstoep aan de IJssel.
IJsselbiënnale
De Stichting IJsselbiënnale organiseert samen met partners uit de wijde regio van 14 juni t/m 24 september 2017 de eerste editie van de IJsselbiënnale. De IJsselbiënnale is een nieuw initiatief met een grote ambitie: een tweejaarlijks terugkerende internationale tentoonstelling van beeldende kunst in de openbare ruimte van de IJsselvallei tussen Zwolle/Hattem en Doesburg.
Niet alleen het landschap en de geschiedenis spelen een rol, maar ook actuele thema’s zoals het effect van hoog water en overstromingen op de IJsselvallei. De kunstwerken worden speciaal voor het project door kunstenaars gemaakt. Er zijn ook enkele permanente kunstwerken gepland.
Ode aan de IJssel
De IJsselbiënnale brengt een ode aan de rivier de IJssel met een route van 27 monumentale kunstwerken van nationale en internationale kunstenaars. De kunstwerken staan op bijzondere locaties in het landschap en in de Hanzesteden, in uiterwaarden en sluizen, steenfabrieken en landgoederen. De kunstwerken zijn speciaal voor hun plek gemaakt en verbeelden het verhaal van de IJssel en haar vallei. Op de fiets of wandelend via een van de vele routes kun je de kunstwerken en de IJsselvallei het best ervaren. De routes sluiten aan op bestaande wandel- en fietsroutes zoals het Hanzestedenpad.
Thema eerste editie
De eerste editie van de IJsselbiënnale staat in het teken van klimatologische veranderingen. De aanleiding is de grootschalige gebiedsontwikkeling in de IJsselvallei door de fysieke ingrepen van Ruimte voor de Rivier. De IJsselbiënnale 2017 benadert dit thema vanuit het heden naar de toekomst, waarbij kennis en informatie uit en over het verleden meegenomen wordt. Kunstenaars verbeelden de toekomstige ontwikkelingen van de rivier en de potentie daarvan. Dit kan leiden tot ‘dromen en wensbeelden, wetenschappelijke experimenten of nieuwe visies op innovatieve woonvormen, nieuwe diersoorten en gewassen’.
Pontje
Ook Gorssel krijgt een tijdelijk kunstwerk, in het weiland ten zuiden van de veerstoep bij het voetveer. De hiervoor geselecteerde kunstenaar, Robbert van der Horst, heeft het plan om op deze locatie een installatie te maken met de titel ‘Noria’. De titel verwijst naar de enorme waterraden die al meer dan vijftien eeuwen in Syrië dorpen en velden van water voorzien. Het kunstwerk is een amfitheater en draagconstructie ineen en verbindt de IJssel en haar bewoners met een vruchtbaar maar ontwricht land. De kunstenaar: “Noria gaat over beschaving, menselijk inventiviteit en de kracht van het water”.
Het kunstwerk zal te zien zijn vanaf het wandel-/fietspad nabij het pontje aan de Veerweg in Gorssel. Aan de overkant van de veerpont is werk te zien van Lobke Meekes, als onderdeel van acht kunstwerken bij pontovergangen. Haar werk gaat over het maken van verbinding met een plek of landschap.
Robbert van der Horst
Robbert van der Horst is beeldend kunstenaar en 'radio-archeoloog'. Met zijn langlopende project Radiobaken verzamelt hij verhalen over, en doet hij onderzoek naar de verbinding tussen de ziel van de mens en de aard van het landschap. Samen met zijn tijdelijke architectonische kunstwerken vormt dit de kern van zijn werk. Zijn vluchtige bouwwerken zijn een tijdelijke schets die de bezoeker een route biedt om het landschap te ervaren. Een gebouw als geënsceneerde ruimte, een plek voor ontmoeting, verbinding en bezinning.
Dichter op de IJssel
In de marge van de IJssebiënnale worden ook lokale projecten opgezet. In Gorssel wordt het kunstproject ‘Dichter op de IJssel’ georganiseerd door een groep dichters, uitgenodigd door de Regionale Dichterskring (opgericht in Gorssel). Tijdens de IJsselbiënnale vindt er een serie poëzievoordrachten plaats en in de aanloop van de IJsselbiënnale is er een poëziewedstrijd.Daartoe roept ‘Dichter op de IJssel’ dichters op om een, nog niet eerder gepubliceerd, gedicht in te zenden. Onderwerpen zijn: de IJssel in al zijn verschijningsvormen, klimaatverandering in relatie tot de IJsselvallei én de 27 kunstwerken die tijdens de IJsselbiënnale langs de IJssel staan. De gedichten worden tijdens de IJsselbiënnale voorgedragen op plekken langs de rivier.
Informatie
Passe-partouts (inclusief routekaart) zijn vanaf begin juni te koop via de website van de IJsselbiënnale en bij de verschillende start- en informatiepunten op de route.Contactpersoon voor informatie over ‘Dichter bij de IJssel’ is Gorsselnaar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..