Een aantal imkers van de afdeling Gorssel van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (Gorssel, Epse, Joppe, Eefde en Almen) gaat het bijen houden ‘vernieuwen’ door weer korven in plaats van kasten te gebruiken.
Vlechten
Het probleem is alleen: hoe kom je aan korven? Het oude ambacht van het korven vlechten wordt nog maar sporadisch toegepast en dat bracht de imkers op het idee om zelf de korven te gaan vlechten.
Gelukkig bleek een van de leden het vlechten nog machtig te zijn en met groot enthousiasme werd in de stal van cursusleider Gerrit Steging begonnen met een cursus korfvlechten. En dat is een groot succes. Elke maandagavond wordt driftig gevlochten en men verwacht een korf in een uur of 15 klaar te hebben.
Bijenkast of bijenkorf
Wat is nu het onderscheid tussen een bijenkast en een bijenkorf? Daar zit toch best veel verschil tussen. In een kast kan een volk wel drie tot vier jaar blijven wonen. Korven daarentegen worden één keer per jaar geleegd en om dat te kunnen doen moet het bijenvolk uit de korf komen. Dat doe je door de korf op afstand van zijn vaste plek te plaatsen; de bijen vliegen dan terug naar die oude plek en ze worden daar opgevangen in een andere korf of kast. En verder blijkt een gevlochten schepkorf, die bedoeld is om een uitgezwermd volk op te vangen, veel prettiger in het gebruik te zijn, omdat hij van natuurlijk materiaal is gemaakt.
Daardoor wordt vocht ook beter opgenomen.
De imkers verwachten veel van het experiment, mogelijk met wat minder opbrengst, maar met een beter en krachtiger bijenvolk. De bijenhouders houden u op de hoogte.
Gorssel, 9 december 2015
Uw reactie op nieuwsberichten is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Voor inhoudelijke vragen kunt u beter rechtstreeks contact opnemen met de betrokkenen.
Spelregels