Laatste nieuws

Informatiebijeenkomst waterkracht

Op initiatief van LochemEnergie wordt in 2019 bij de stuw in het Berkelafleidings­kanaal nabij de sluis in Eefde een waterkrach­tturbine gebouwd. Voor de opwekking van water­kracht uit de Berkel is een aparte coöperatie opgericht onder de naam Eefde­Waterkracht. Inwoners van postcode­gebieden die grenzen aan Eefde kunnen via water­certificaten mee-investeren in het project (via de zogenaamde postcode­regeling). Het gaat hierbij om de postcodes 7211 (Eefde), 7213 (Gorssel), 7215 (Joppe), 7217 (Harfsen) en 7218 (Almen).

Watercertificaten
PostcoderoosWater kleinDit kaartje laat zien welke (groene) postcodes horen bij het project EefdeWaterkracht. Epse (7214) en Kring van Dorth/De Wippert (7216) vallen daarbuiten. De blauwe postcodes kunnen later meedoen aan het toekomstige waterkrachtproject bij de Berkelstuw in de stad LochemDeelnemers kunnen water­certificaten kopen voor € 330 per stuk. Er zijn 1212 certificaten beschikbaar. Inmiddels is al voor meer dan 500 stuks in­geschreven. Een water­certificaat is goed voor een aandeel in de stroom die de turbine zal gaan opwekken. Voor de opgewekte kWh ’s krijgt de deel­nemer 15 jaar lang het recht op teruggave van de energie­belasting via de eigen energie­leverancier. Projecten als deze zijn geschikt voor mensen die graag duur­zaam bezig zijn, maar niet in staat zijn met zonne­panelen op hun eigen dak stroom op te wekken, of voor mensen die thuis meer stroom gebruiken dan ze met eigen zonne­panelen opwekken.

Wervingscampagne
De wervingscampagne richt zich op bewoners van koop- of huur­huizen in Eefde, Gorssel, Joppe, Harfsen en Almen. Binnenkort zullen op een aantal opeen­volgende zaterdagen vrijwilligers van LochemEnergie in deze kernen tussen 10.00 en 14.00 uur aan­bellen om ter plekke het plan toe te lichten. Hun komst wordt een aantal dagen vóór de bewuste zater­dag aangekondigd met een aanbevelings­brief van duurzaamheids­wethouder Henk van Zeijts en een korte toelichting vanuit LochemEnergie.

Informatieavond
Belangstellenden kunnen ook naar de informatie­avond komen die LochemEnergie en EefdeWaterkracht houden op donderdagavond 22 november 2018. Dat gebeurt in De Borkel, Hoofdstraat 61A in Gorssel. Vanaf 19.30 uur is er inloop voor een kopje koffie of thee. De voorlichting start om 20.00 uur. Wie dat wil kan ter plekke inschrijven voor water­certificaten, maar dat kan natuurlijk ook later thuis. Aanmelding vooraf voor de bijeenkomst op 22 november is prettig: via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 0573-764007.

  • www.eefdewaterkracht.nl


Gorssel,  14 november 2018

 

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends