In 2023 is de Gorsselse Duizendknoop brigade begonnen met het terugdringen van de Japanse duizendknoop in ons dorp. Nu zijn er twee brigades met goede resultaten actief in het dorp aan de oostkant van de N348. Ook aan de westkant van de N348 zijn aardig wat locaties waar de Japanse duizendknoop stevig voortwoekert, in bermen, weilanden en tuinen. Het groeiseizoen van de duizendknoop loopt van april tot november. De plant is erg sterk en met een groeisnelheid van wel enkele centimeters per dag, breidt de Japanse duizendknoop zich in dit gebied snel uit. Als er niks aan gedaan wordt, krijgen veel inwoners hier vroeg of laat met deze plant te maken.
Samen de strijd aangaan
De gemeente heeft als beleid ‘beheersen’. In opdracht van de gemeente Lochem maait Circulus drie keer per jaar de bermen met deze exoot. Maar dit is niet toereikend, want de plant wint ook in het gebied ten westen van de N348 steeds meer terrein, in en nabij woningen, in weilanden en in de uiterwaarden. Om aanwas of verdere verspreiding van de plant te voorkomen is de beste oplossing dat bewoners, als aanvulling op het maaien, zelf aan de slag gaan. Vaak woekert de plant over perceelgrenzen heen. Alleen samen, met de gemeente en Circulus, kunnen inwoners voorkomen dat de plant verder uitdijt. Daarom wordt er op 25 september 2024 om 20.00 uur een informatieavond georganiseerd in De Brink, het bijgebouw van de protestantse kerk, Hoofdstraat 27 in Gorssel in het bijzonder voor de inwoners van het gebied aan de westkant van de N348. Op deze informatieavond wil de Gorsselse Duizendknoop brigade met de bewoners, gemeente en Circulus bespreken hoe deze plant in het gebied in de hand te houden en de oppervlakte van de Japanse duizendknoop te verkleinen.
De (risico’s van de) Japanse duizendknoop
De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) wordt tot de meest invasieve exoten gerekend. De soort breidt zich via worteluitlopers zeer snel uit. De wortelstokken kunnen diep in de grond doordringen en zelfs schade aan huizen, infrastructuur en wegen veroorzaken. Is de plant eenmaal aanwezig, dan is hij erg moeilijk weg te krijgen. Met een groei van enkele meters per jaar neemt de plant steeds meer oppervlakte in. Nu al is bekend dat de waarde van huizen of percelen grond kan dalen als er sprake is van aanwezigheid van de Japanse duizendknoop. Eigenaren zijn verplicht de aanwezigheid van deze plant te melden bij de verkoop van terreinen en woningen.
Informatieavond 25 september
Op 25 september 2024 om 20.00 uur is er een informatieavond in De Brink bij de protestantse kerk, Hoofdstraat 27 in Gorssel. Deze informatieavond is in het bijzonder voor de inwoners van het gebied aan de westkant van de N348, maar ook anderen zijn meer dan welkom. Op deze informatieavond zullen Andrea van Schie, Bert Fischer (Circulus), en Henny Tax van de Renkumse Duizendknoop Brigade (ervaringsdeskundige) meer informatie geven over de Japanse duizendknoop en het plan voor de ‘buurt werkmiddagen’. Aanmelden is niet noodzakelijk maar wel prettig in verband met de catering via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Wat kunt u nog meer doen?
Meld locaties die u bekend zijn bij Circulus, maar kijk eerst even of de locatie niet al bekend is via de interactieve kaart op circulus.nl.
Een waarschuwing is ook op z’n plaats: het zonder kennis verwijderen van de Japanse duizendknoop kan leiden tot verdere verspreiding.
Gorssel, 7 september 2024