Laatste nieuws

‘Japanse’ koeien in Gorssel

Sinds 15 oktober 2021 lopen er in Gorssel twee bijzondere koeien in de wei. Het zijn exemplaren van het Wagyu­rund, een van oorsprong Japans ras dat bekend staat om de goede kwaliteit van het vlees.

Familiekudde
WagyuWiersema kleinSteven Wiersema met een van zijn Wagyu'sEigenaar en boer Steven Wiersema streeft, door met de beste dieren te fokken, naar een kudde die meedraait in de top van Europa: “We bouwen aan een familie­kudde van tien tot vijftien koeien. De mannelijke dieren groeien langzaam op, eten vooral gras en een speciaal voer (‘geheim van de boer’). Pas na drie jaar worden ze geslacht en brengen dan het meest exclusieve stukje vlees op”.

‘Logische manier’
Dit alles gebeurt volgens Wiersema op een ‘logische’ manier. Daarmee bedoelt hij: lokaal voer, geen anti­biotica, zo min mogelijk druk op het milieu en met oog voor mens en dier. “Ik wil laten zien dat je op klein­schalige wijze en met oog voor natuur en dier iets heel bijzonders kunt produceren. Daarbij ben ik geen geitenwollen­sokken type en pak dingen graag praktisch aan. Ik zie dat er toekomst ligt in het verduurzamen van vee­houderij en het betrekken van de burger. Deze combinatie spreekt mij als jonge boer zeer aan”.
Het begin van de familiekudde is er: een van de koeien is drachtig, in maart wordt het eerste kalfje verwacht.


Gorssel, 22 oktober 2021

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends