Laatste nieuws

Jeu de boulen op de baan in het Oldenhofpark voor iedereen

Bij Den Oldenhof wordt al vanaf ongeveer 1960 jeu de boules gespeeld. Althans voor zover de huidige spelers kunnen nagaan, want misschien is het al veel langer. Er werd gespeeld op verschillende bredere gravelpaden en het toen nog niet bestrate terrein voor de garages van de SOL/SWL. Sinds ruim een jaar is er een professionele baan achter Den Oldenhof, die voor iedereen vrij toegankelijk is.

Rustig plekje
BoulenDo 6Het parkje achter Den Oldenhof is een mooi rustig plekje in Gorssel. Het wordt vooral gebruikt door wandelaars als verbinding van de Hoofdstraat naar de Westronde, maar het is er ook heerlijk toeven op een van de vele bankjes, met het gekwetter van de vogels op de achtergrond en met zicht op het ooievaarsnest op de kerk. En het is een prachtige omgeving voor een partijtje jeu de boules, of ‘petanque’ zoals de Fransen zeggen.
Boulen-Di 5Vorig jaar is achter Den Oldenhof een professionele jeu-de-boulesbaan aangelegd met daaromheen wat eenvoudige speel-toestellen voor kinderen en een picknick­bank.

Jeu de boulesgroepen
BoulenDo 8Op dinsdagmiddag en donderdagochtend zijn er vaste spelersgroepen te vinden op de baan. Het zijn inmiddels hechte vrienden­groepen geworden, die alleen bij echt slecht weer thuisblijven. Zij spelen volgens de officiële regels, waarbij twee teams van drie of vier leden tegen elkaar strijden. “Jeu de boules is een fascinerend spel. Het is zoveel spannender om in teams te spelen. Je kan je medespeler helpen en door goed samen te werken meer punten halen” aldus een van de spelers. “We spelen al jaren, maar leren steeds weer bij.”
BoulenDo 2Dat neemt niet weg dat naast het sportieve ook gezelligheid een belangrijke rol speelt. Er wordt druk gepraat en veel gelachen. Het spel wordt onderbroken voor koffie met allerlei lekkers aan de picknickbank.
De dinsdaggroep is al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw actief. Spelers van het eerste uur waren Erica Veldhuis uit Eefde, Karel Heijink, Arie Mesritz en Betty Damen.

Behalve door deze twee groepen wordt de baan ook veel gebruikt door 'losse' gezelschappen. Leuk voor een familie­feestje! 

Ook boulen?
De baan in het Oldenhofpark is openbaar. Dus iedereen kan er terecht, maar natuurlijk niet op dinsdagmiddag en donderdagochtend als die groepen actief zijn. Bij de bibliotheek kunt u een set ballen lenen, handig om het eens uit te proberen. Bechtle verkoopt ballen.
De beide spelersgroepen zitten vol, maar zij helpen u graag op weg met het spel of misschien bij meer belangstelling om een nieuwe groep te vormen. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Dinie van der Tuin, tel. 491607.


Redactie Gorssel.nl
24 mei 2016

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends