Twee jongeren in Gorssel zijn een petitie gestart omdat ze een stem willen in het debat over de toekomst van het dorp. Er wordt in de gemeenteraad gesproken over de keus tussen de verschillende varianten voor de toekomst van de accommodaties in het dorp en de daarmee samenhangende op te stellen Woonvisie. De jongeren voelen zich daarbij niet voldoende gehoord en zijn een petitie gestart.
‘Grijs en krimpend dorp’
Jasper Pott (24) en Tim Dieperink (24), beiden geboren en getogen in Gorssel, wonen inmiddels in Deventer, omdat er voor starters veel te weinig plek is in de gemeente Lochem. Jasper: “Daar balen we van, want we maken veel gebruik van de voorzieningen en hebben familie en vrienden wonen in het dorp. Natuurlijk willen wij hier ook wonen, maar er is geen betaalbaar huis te vinden.” Een onwenselijke situatie volgens de jongens, want “zo wordt Gorssel meer en meer een grijs, krimpend dorp”.
Aantrekkelijk voor alle generaties
Een levendig dorp bouw je samen, daar zijn Jasper en Tim van overtuigd. “Gorssel was altijd een dorp voor jong, oud, rijk en arm én dat moet zo blijven”, aldus Tim. “Als jongeren hebben we veel te danken aan ‘ouderen’ die het dorp hebben opgebouwd. Denk aan de ontwikkeling van Gorssel Noord. In die tijd was er veel jeugd, een goed bezette school en genoeg leeftijdsgenoten om een balletje te trappen op het zwembad. We hebben een toptijd gehad. Maar nu zien wij de gevolgen van bezuinigingen. Er is een woningtekort, ‘t Trefpunt is verouderd, het zwembad staat op instorten en ga zo maar door.”
Breed palet aan woningen
Jasper en Tim vragen niet alleen aandacht voor starterswoningen, maar voor een integrale visie op de toekomst van het dorp. “Het gaat om wonen én leven. Een breed palet aan woningen moet allereerst de doorstroming in het dorp op gang brengen. Doorstroming leidt tot verjonging in het dorp en dus ook tot extra kinderen op de school en nieuwe leden bij de sportverenigingen”.
Jasper en Tim pleiten voor moderne en toekomstgerichte accommodaties, voor alle generaties. Ze vinden clustering van accommodaties ideaal. ”Kinderen kunnen dan veilig op één locatie van school naar sport. En ouderen hebben alles bij de hand en blijven in contact met de jongste generaties. Een win-winsituatie”.
Veel steunbetuigingen
De jongeren willen nú actie om het dorp voor iedereen aantrekkelijk te houden. Ze willen graag meedenken, maar voelen zich niet voldoende gehoord. Daarom zijn ze een petitie gestart. “Het aantal reacties is ongekend en de telefoon stond roodgloeiend. Ons geluid kán niet meer genegeerd worden”.
Gorssel, 19 november 2020
Uw reactie op nieuwsberichten is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Voor inhoudelijke vragen kunt u beter rechtstreeks contact opnemen met de betrokkenen.
Spelregels
Te weinig wordt beseft dat de bewoners van een nieuwe buurt vooral gezinnen met jonge kinderen zijn, en dat het enkele generaties duurt voordat een buurt een meer gemengd karakter krijgt. De jonge mensen in een nieuw buurt blijven namelijk daar vaak lange tijd wonen en worden tezamen ouder, zodat na zeg 30 à 40 jaar de bewoners van de buurt gemiddeld relatief oud zijn. Pas daarna komen er weer jonge gezinnen en wordt de buurt geleidelijk aantrekkelijker daarvoor. We hebben dat gezien gezien in het Amelte. Ca. 40 jaar geleden woonden er vooral jonge gezinnen. Vijf jaar geleden was het een echt oude buurt geworden. Pas in de laatste paar jaren is er een groot aantal jonge gezinnen gekomen en is de buurt weer vol met jonge kinderen..
Sinds ik als bestuurslid van de dorpsraad ben afgetreden heb ik proces romdom de accommodaties minder gevolgd. Het proces om te komen tot plannen die Gorssel voor de toekomst in geschikte en nuttige accommodaties kan voorzien voor jong en oud loopt al enige jaren. Toen destijds de herziening van de accommodaties op de agenda van het bestuur van de dorpsraad kwam, heb ik benadrukt dat het een absolute noodzaak is om de bewoners van het dorp zoveel mogelijk te betrekken bij het opstellen van plannen. Het moet mij van het hart dat ik het buitengewoon teleurstellend vond dat de toenmalige werkgroep het nut niet in zag om de dorpsbewoners te betrekken in de ontwikkeling van de plannen voor de accommodaties. Desondanks is in een later stadium wel getracht de bewoners uit Gorssel te betrekken. Dat is zeker geen oorverdovende stikte geweest, zoals door enkelen wordt gesuggereerd. Het bestuur van de dorpsraad heeft het vorig jaar veel moeite gedaan om ons als bewoners van Gorssel mee te laten denken. Dat uit die uitwisseling plannen voortkomen die niet iedereen welgezind zijn vind ik een logisch gevolg van een democratisch proces. De laatste ontwikkelingen heb ik niet gevolgd waardoor ik geen mening kan geven tav de plannen die nu bij de gemeenteraad liggen. Ik wil wel zeggen dat ik het huidige bestuur van de dorpsraad volledig vertrouw in de goede beínvloeding van het keuzeproces.
Gorssel moet blijven zoals het nu is het. geen MFA school, sporthal renoveren en laten staan. sportvelden en zwembad ook mooi laten waar het is. Wij hebben met 2 personen de buurt en speeltuinvereniging Plein 9 weer opgepakt en met succes hadden we dat niet gedaan dan was het speelveld aan het Acaciaplein in de toekomst volgebouwd. Samen in actie komen voor alle mooie en goede digen in het dorp mensen laat uw stem horen anders worden we in de wurggreep van de gemeente gedrukt.
Mensen, die ik spreek in Gorssel, vinden huizen bouwen voor jonge mensen een prima idee maar niemand zit te wachten op een MFA.
De school en het Trefpunt uit het dorp halen , dat is het hart uit het dorp halen. Een MFA waar kinderen afgezet worden op een winderige en geasfalteerde plek buiten het dorp, waar kinderen in de wacht stand worden gezet, je krijgt daarmee een leger dorp waar je liever gauw doorheen rijdt.
Laten we een streep zetten door die MFA luchtkastelen en de bestaande locaties voor school, voetbal, Trefpunt en zwembad verbeteren en als de blikskater starten met bouwen van leuke, betaalbare huizen voor jonge mensen.
Laten we ons fijne dorp koesteren !
CDA fractie, ik vraag U, stem ook tegen de MFA, daarmee toont U in Gorssel goed rentmeesterschap voor onze kinderen, voor ons dorp en voor ons landschap.
Zucht. Weer die discussie... Het één (MFA) staat los van het ander (starterswoningen). Ook in de woonvisie van de gemeente Lochem is ruimte voor nieuwe woningen, ook voor starters. Fijn dat een dorp een kern heeft met een school en voorzieningen zodat een mooie mengelmoes van jong en oud zich in het centrum begeeft.
Flauw om dit nu zo in de media te brengen terwijl er weet ik hoeveel inloopavonden, werkgroepen, onderzoeksbureaus etc. mee bezig zijn.
Ben het hardvochtig eens met de jongeren. Een grote sprong, te weten een M.F.A. aan de overzijde van de N348 ter hoogte van de Borkel kan een goede oplossing zijn. Twee verkeersregelinstallaties en een fietsbrug/tunnel nabij de Borkel zorgen er voor dat een school, veilig bereikbaar, bijna in het centrum ligt, althans redelijk centraal). De landschappelijk waardevolle noord en oostzijde van het dorp (Dommerbeekdal en groene zone) worden zo ontzien. Aan de westzijde kan dan ook voor de lange termijn in voldoende woningen worden voorzien, althans voor voor een periode van 20 tot 30 jaar. Daar speelt ook mee dat de agrarische sector aan de andere zijde van de N348 sterk zal krimpen door nieuwe beperkende maatregelen (w.o.stikstofproblematiek). Wellicht kan de N348 verdiept door de bebouwde kom geleid worden. Bovendien zijn aan de westzijde steeds minder praktiserende boeren.
'Jongeren willen meer doorstroming'. Dit lijkt mij vrij logisch. Iedereen zal het met hen eens zijn. Er is momenteel vrij weinig te koop voor iedereen die graag in Gorssel wil wonen, dit geldt voor de starters, maar ook voor iedereen die van buiten Gorssel een betaalbare woning wil in Gorssel. Jasper en Tim pleiten voor moderne en toekomstgerichte accommodaties, voor alle generaties: ik zie niet wat dit met een MFA te maken heeft, want toekomstgericht kan ook op de bestaande locaties, dat houdt het dorp levendig toch?
En dat 'DE' jongeren nú actie willen: er zijn al 3 jaar lang gesprekken gaande over de accomodaties, er zijn heel wat post-its geplakt op de daarvoor bestemde posters, er zijn inloopavonden geweest, veel mensen hebben hun meningen kunnen geven, ook de jongeren (ze zijn echt niet allemaal al 3 jaar uitwonend student) maar nog steeds heb ik het idee dat de meerderheid van Gorssel voor behoud van het groene karakter van het dorp is. Oftwel: geen MFA op een plek waar het groene karakter wegvalt en een hele infrastructuur de rust van het dorp en de natuur zal vernietigen. (denk ook aan de reeën, de uilen, het donker)
Graag sluit ik mij aan bij de vorige schrijvers en wil ik er voor pleiten de school en het Trefpunt in het dorp te laten en zwembad, tennis en voetbal op de huidige locaties. Echt, de locaties zijn ideaal en kunnen met wat aanpassingen weer jaren mee.
De plotselinge actie van 2 jongeren uit Deventer, die ons opeens bestoken via artikelen in de Stentor en (waarschijnlijk) emails aan de raadsleden, mogen er niet toe leiden, dat de wensen van het merendeel van de Gorsselnaren zomaar terzijde worden geschoven. Dat zij meer woningen willen is te begrijpen, maar koppel dit niet aan een nieuw te bouwen MFA. Ik wil de raadsleden graag oproepen te luisteren naar de wensen van de grote meerderheid van de inwoners van Gorssel en daarom af te zien van de bouw van een MFA.
Misschien nog een kleine nuance op ‘het niet gehoord worden’. Wanneer je niet spreekt kun je ook niet gehoord worden. De afgelopen twee jaren is er geen roep geweest. Na het vernietigende oordeel 2 jaar terug was de opdracht om te kijken naar andere alternatieven en samen te kijken naar oplossingen. Is er contact opgenomen met de ouderen die graag hun faciliteiten dichtbij huis willen houden? Is er contact opgenomen met ouders die de school in het centrum willen houden? Is er contact opgenomen met sporters die niet naar het buitengebied willen reizen? Is er contact opgenomen met de mensen die de uitwerking ervan veel te massaal vinden? Is er contact opgenomen met de mensen die geen aantasting van het groen en rust in het buitengebied willen? Volgens mij niet. Volgens mij is het twee jaar lang stil gebleven en bedacht men ineens; Oei! Over een paar dagen staat het op de gemeente agenda om een knoop doorhakken. Laten we vooral niet kijken wat de mensen hier willen, laten we vooral niet luisteren naar de andere kant en argumenten, maar laten we ‘gewoon’ direct communiceren naar de media en daar roepen dat het hele dorp nu voor is (Iedereen weet dat het tegenovergestelde hier waar is) Is dat de samenwerking in 2020? Jammer dat als de nood voor de jeugd en accomodaties schijnbaar zo hoog is, er zo weinig aan gedaan is de laatste 2 jaar om gehoord te worden.
Ik denk dat met mij, veel dorpsbewoners en gemeenteraad zich aardig voor blok gezet voelt.
Wij wonen al 12 jaar met veel plezier in Gorssel.
Alle voorzieningen staan in het dorp reeds op de beste en de juiste locaties. In het verleden is voor de goede plekken gekozen, de school mooi midden in het dorp, het zwembad prachtig in het bos, de voetbal met schitterende velden, goed bereikbaar voor de gasten en het Trefpunt tegenover good old Jumbo.
Het staat ideaal en de school en het Trefpunt moeten aangepast worden aan de nieuwe tijd, maar ze staat op top locaties.
Een MFA, een soort industrie terrein, past helemaal niet in ons mooie Gelderse dorp, en zo voelt de meerderheid van Gorssel dit ook.
Natuurlijk moeten er ook starterswoningen komen, binnen het bestaande dorp, maar koppel dit niet aan een megalomaan MFA plan, dat meer iets is voor Vinex-locaties.
Dat ons dorp haar karakter mag behouden.
Waarom is Gorssel zo populair?
Het is een dorp met karakter; een ziel; een gezellige kern. Zo zijn de afgelopen jaren vele jonge gezinnen, waaronder wijzelf, naar Gorssel gekomen.
Er zijn voldoende voorbeelden van dorpen waar een MFA is gerealiseerd aan de rand van het dorp. Daarmee verdwijnt echter ook de levendigheid uit het dorp, hetgeen het dorp nu juist zo aantrekkelijk maakt. Dat is onwenselijk. Wellicht dat er dan wel betaalbare woningen komen, omdat de populariteit van het dorp simpelweg afneemt.
Daarnaast is samenwerking tussen sportclubs noodzakelijk bij een MFA. Dit blijkt in de praktijk lastig. Vrijwilligers zullen nog moeilijker te vinden zijn, omdat men zich niet meer verbonden voelt met hun club die opgaat in een MFA. Daarvan zijn voorbeelden in de regio. Kijk ook naar alle discussies rondom mogelijke samenwerkingen van sportverenigingen in Gorssel en Epse, die er in de afgelopen jaren zijn gestrand.
De locatie van huidige sportclubs aan de Flierderweg is geen belemmering voor jonge gezinnen. De clubs hebben bovendien ook een functie richting Eefde.
Aandacht voor wonen en beschikbaarheid van woningen is belangrijk. Daar is ook voldoende ruimte voor rond de bebouwing van Gorssel, bijvoorbeeld Gorssel-Noord. Dat staat echter los van een MFA.
De boodschap van vele jonge gezinnen die wij spreken op school en sportverenigingen: hou een gezellig dorp, geen MFA en kijk waar mogelijkheden zijn voor woningen rond het dorp.